Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sodan vuosi saa jäädä viimeiseksi Euroopassa – Aseet on saatava vaikenemaan

Molempien Euroopan raunioiksi runnelleiden maailmansotien jälkeen on sanottu: ei koskaan enää. Ukrainan sota on hirvittävä epäonnistuminen rauhanpolitiikassa, jonka etsikkoaika oli rautaesiripun murtuminen 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.

Tätä ei olisi ikinä pitänyt päästää tapahtumaan. Nyt onkin pystyttävä korjaamaan se, mikä korjattavissa on ja saatava aseet vaikenemaan. Se on ainoa mahdollinen tavoite alkavana vuonna 2023.

Neuvostoliiton romahdus ja entisten itäblokin maiden vapautuminen kommunismista oli demokratian voittokulkua. Ulkopuolelle kehityksestä jäi lopulta yksi ja sen mukana kaikki: Venäjä, minkä seurauksena sodan pitkä varjo lankesi 24. helmikuuta 2022 Euroopan ylle ja sen poistumisesta alkavana vuonna on vain heikkoja toiveita.

Vladimir Putinin johdolla Venäjä on perinyt neuvostoajoille tyypilliset valtapyrkimykset. Niitä Putin on höystänyt vielä kaukaisemmilla kuvitelmilla Venäjän suuruuden ajoista ja niiden palauttamisesta.

Oikea tieto on demokratian edellytys – ja samalla rauhan.

Venäjällä oli jo yhteys Natoon, mutta siitä on jäljellä enää muisto. Putin on päinvastoin toistanut lukemattomia kertoja Naton uhkaavan Venäjää. Viholliskuvan luominen on Putinille hyvä ja uskollinen palvelija.

Taas on alkamassa uusi ja mahdollisesti vielä räikeämpi informaatiovaikuttamisen vuosi. Oikea tieto on demokratian edellytys – ja samalla rauhan.

Venäläisissä puheenvuoroissa on viime aikoina alkanut esiintyä mainintoja mahdollisista rauhanneuvotteluista. Niihin ei voi paljon perustaa.

Venäjä ei nyt muuta voi kuin ampua ohjuksia- ja lähettää räjähtäviä drooneja ukrainalaisiin siviilikohteisiin. Se kertoo epätoivosta ja häikäilemättömyydestä, mutta ehkä myös valmistautumisesta sotarintamilla "viimeiseen yritykseen". Juuri tämän takia läntistä apua Ukrainan armeijalle on entisestään tehostettava.

Teknologia ei ole muuttanut taistelukenttien todellisuutta niin paljon kuin on kuviteltu. Todellisuus on yhtä karmea kuin ennenkin. Hyvin pitkiä aikoja kuluu odotteluun ja voimavaroja kuluu sodan venyessä äärimmäisen paljon.

Euroopan onni on se, että maanosa on pysynyt suhteellisen yhtenäisenä vastavoimana Venäjän pyrkimyksille. Myös yksityisten kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen antamalla avulla on ollut valtava merkitys. Vuoden viimeisenä päivänä olemme kaikki ukrainalaisia.

Naton laajentuminen on alkavana vuonna suomalaisittain viiltävän ajankohtaista. Sen, mikä venäläisten ruokkiman harhakäsitysten mukaan uhkaa heitä, tuo turvaa koko maanosalle ja ennen muuta kaikille suomalaisille.