Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pää pois pensaasta, seurajohtajat! Vastuuta ei voi paeta urheilutulosten taakse

Naisten Mestaruusliigassa pelaavan Hämeenlinnan Lentopalloseuran toimihenkilö sai perjantaina rangaistuksen Lentopalloliitolta. Liiton sääntöryhmä kielsi henkilöltä mahdollisuuden edustaa seuraa liiton elimissä tai toimia luottamushenkilönä vuosina 2023–2025. Lisäksi seura määrättiin maksamaan Lentopalloliitolle 3000 euron ja toimihenkilö 1000 euron sakko.

Vaikka Lentopalloliiton tiedotteessa ei nimettykään seuraa, Hämeen Sanomat sai omista lähteistään varmistettua, että rangaistus tuli nimenomaan Hämeenlinnan Lentopallokerholle. Jo syyskuussa tuli julki tieto, että Suek tutkii Hämeenlinnan Lentopallokerhoa eettisistä rikkomuksista.

Erilaiset rikkomukset ja kyseenalainen toiminta ovat olleet pinnalla kantahämäläisessä urheilussa muutenkin.

Ulos on uskaltauduttava myös silloin, kun aiheet ovat epämukavia.

Jääkiekon Mestis-joukkuetta pyörittävä Forssan Palloseuran taustayhtiö hyllytti hetkellisesti kaksi edustusjoukkueensa jäsentä elokuun lopulla sattuneiden pahoinpitelyepäilyiden vuoksi. Asia päätyi poliisitutkintaan.

Esillä on ollut myös Hämeenlinnan Judoseura, jonka valmennuspäällikköä syytettiin jo pidempään jatkuneesta epäasiallisesta käytöksestä valmennustyössään. Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi kuitenkin vuonna 2021 Judoliiton antamat rangaistukset muun muassa siksi, että ne olivat vastoin liiton omia sääntöjä.

Urheilumaailman toimintatavat ja kulttuuri tuntuvat törmänneen viime vuosina voimalla 2020-luvun yhteiskunnan kanssa, kun julkisessa keskustelussa esiin ovat nousseet muun muassa Me too -liikkeen kaltaiset ilmiöt. Kilpaurheilu on tietyllä lailla äärimmäistä ja jopa raakaa toimintaa, mutta urheilunkin on sopeuduttava nykymaailmaan.

Tuorein Lentopallokerhon tapaus noudattelee monia aiempia esimerkkejä siinä, että kohun keskellä seuran johto panee päänsä pensaaseen, ei vastaa median yhteydenottoihin eikä kommentoi asiaa . Urheiluseurat korostavat mielellään asemaansa esikuvina, mutta se ulottuu kaikkiin tilanteisiin. Ikävälläkin hetkellä seura on vastuussa paitsi jäsenilleen, myös kannattajilleen ja yhteistyökumppaneilleen.

Urheilijoiden pukuhuoneissa avoimuus ja rehellisyys ovat avaimia kehittymiselle ja menestyksen tavoittelulle. Samaa vaaditaan myös johtohenkilöiltä kenttien ulkopuolella. Ulos on uskaltauduttava myös silloin, kun aiheet ovat epämukavia. Sitä ei pääse pakoon edes urheilutulosten taakse.