Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Pääkirjoitus Forssan seutu on sähkönjakelun eturintamassa – Fingridin varavoimalaitos ei pelasta sähköpulalta, mutta sähkönsäästö sen voi tehdä

Sähköpulan ja kiertävien sähkökatkojen riski on taasen noussut, kun Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin koekäyttö on keskeytynyt muutamaksi viikoksi.

Olkiluoto 3:n tuotanto on nyt nollilla. Samaan aikaan näin tammikuussa ja helmikuun alkupuolella lämmitystarve tapaa Suomessa olla suurimmillaan.

Lämmityksen tarvetta eli sähkön kulutusta lisäävät kovat pakkaset. Riski sähköpulasta kasvaa, jos tuuli tyyntyy niin, etteivät tuulivoimalat pyöri.

Yleisesti ottaen talvella on kuitenkin tuulivoimaloiden napakorkeudella kesää tuulisempaa. Vaikka maanpinnan tasolla ei tuule, korkealla tuulee enemmän. Normaalitilanteessa tuulen nopeus vain voimistuu ylöspäin mentäessä.

Kovilla pakkasilla ei Ruotsilta ja Norjalta tuontisähköä juuri heru.

Kylmemmässä säässä on myös tiheämpi ilmantiheys. Tuulivoimalat tuottavatkin talvella kesää enemmän energiaa.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin ja suomalaisten pelkona on kuitenkin huonoin mahdollinen skenaario; pitemmän ajan paukkupakkaset kokonaisuudessaan tyynellä säällä, jolloin energiankulutus on huippuluokkaa, mutta tuulivoimasta ei ole merkittävästi apua.

Säätävä pohjoismainen tuontisähkö on lisäksi lähinnä vesivoimaa Ruotsista ja Norjasta. Kovilla pakkasilla niiltä ei tuontisähköä juuri heru.

Forssan seutu tuottaa sähköä jossain määrin vesivoimalla ja Nevelin Kiimassuon voimalaitoksella ja etenkin tuulivoimalla, vaan sekään sähkö ei jää vain seudun tarpeisiin.

Jos valtakunnan sähköjärjestelmässä tapahtuu isompi häiriö, Fingridin varavoimalaitokset jyrähtävät käyntiin hetkeksi paikkaamaan pulaa. Fingridin suurin ja kaunein varavoimalaitos on Forssassa Lounais-Suomen sähköverkkojen risteyskohdassa.

Varavoimalan turbiineista puhaltaa pikaista apuvirtaa – Koneet jyrähtivät syksyllä Forssassa käyntiin, kun Olkiluoto 3 ei tuottanutkaan sähköä

Häiriöaikojen varareservillä ei kuitenkaan paikata mahdollista pitempiaikaista sähköpulaa. Siihen paras konsti on varautua säästämällä sähköä. Ja siinä ovat suomalaiset urakoineetkin, kun sähkön kova hinta roimii selkäpiitä. Forssan Verkkopalvelujen ja Sallila Sähkönsiirron tilastotkin todistavat sähkönsäästön purreen paikallisesti.

Rakennettava Huittisten–Forssan siirtolinja lisää aikanaan merkittävästi sähkön siirtokapasiteettia ja energiatehokkuutta, mutta akuuttiin energiakriisiin se ei ennätä.

Lähiviikot näyttävät, kuinka yritykset ja kotitaloudet selviävät sähkönjakelun eturintamassa.