Alkoholin ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista kasvoi kohisten koronavuosina, kun alkoholin matkustajatuonti sukelsi.
Alkoholin nettikaupan suosio ei ole perustunut vain siihen, että ostokset voi tehdä kotisohvalta käsin, vaan etenkin halpoihin hintoihin, kun verot jäivät maksamatta.
Verohallinto ja Alkon monopolin suojelijat eivät katsoneet hyvällä tällaista vapautta, kymmenien miljoonien juomalitrojen pidäkkeetöntä maahantuontia ja kymmenien miljoonien verotulojen haaskausta.
Verohallinto ja Tulli päätyivät tehostamaan ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin valvontaa. Tulli alkoi viime marraskuusta alkaen pysäyttää alkoholitilauksia selvittäen veroviranomaisilta, onko niistä maksettu vaaditut verot.
Pimeän verkkokaupan tehovalvonta jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun. Ellei sitten EU komenna, että verovalvonta haittaa suhteettomasti kaupankäyntiä.
Alkoholin nettikauppaa ovat hämmentäneet viranomaisten tulkinnat
Pelko kiinni jäämisestä on jo saanut useat veronmaksua vältelleet alkoholin verkkokaupat muuttamaan toimintaansa. Ne eivät enää ohjaa asiakasta tilauksen yhteydessä jonkin tietyn kuljetusliikkeen huomaan, vaan asiakas saa järjestää itse kuljetuksen Suomeen ja hoitaa verot.
Näin etämyynti, jolloin verovelvollisuus olisi kuljetuksenkin järjestäneellä myyjällä, muuttuukin etäostamiseksi, jolloin ostajan pitää tehdä ennakkoilmoitus ja maksaa valmisteveroa vastaava vakuus.
Verohallinto arvioi, että toissa vuonna valmisteverot maksettiin vain yhdestä sadasosasta netistä ostetuista alkoholijuomista.
Alkoholitilausten verotus on kieltämättä byrokraattista, useiden harrastajien mukaan mielivaltaisuutta, jonka tarkoituksena on vain tyrehdyttää alkoholin ostamista ulkomaisista nettikaupoista ilman suoranaista kieltoa.
Alkoholilähetysten määrä onkin vähentynyt tehovalvonnan aikana.
Alkoholin nettikauppaa ovat Suomessa hämmentäneet viranomaisten erilaiset tulkinnat. Säännöksiä pitäisi selkeyttää.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja sen alainen Valvira ovat peräti tulkinneet, että alkoholin etämyynti olisi laitonta. Alkoholin etämyyntikielto rikkoisi kuitenkin EU:n perustamissopimusta, tavaroiden vapaan liikkumisen periaatetta.
Alkon monopolia puolustetaan Suomessa virallisesti kansanterveyden nimissä, kun halutaan turvata valtion verotulot.
Verovalvonta ei silti saa olla peiteltyä kaupan rajoittamista.