Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide: Mennäänkö metsään? Suomessa osataan hoitaa metsiä

Sanonta ”Suomi elää metsästä” on edelleen ja myös tulevaisuudessa paikkansa pitävä sanonta. Kun erilaiset kovaääniset tahot ovat toistaneet kuvitteellista mantraa metsien tuhoamisesta, on todellisuus alkanut hävitä ja ilmastoahdistus nousta.

Suomessa osataan hoitaa metsiä, näin on tehty vuosikymmeniä ja näin tehdään tänäkin päivänä. Kuitenkin Suomessa on metsien osalta tartuttu yksisilmäisesti ilmasto- ja hiilinielukeskusteluun, vaikka meidän pitäisi katsoa kokonaisuutta. Pitäisi arvioida metsien vaikutusta talouteen, työllisyyteen, omaisuuteen ja toki myös ilmastoon.

Metsäteollisuuden tuotannon arvo oli vuonna 2021 yli 18 miljardia euroa ja Suomen tavaraviennistä sen osuus on lähes 20%. Taloudellista merkitystä nostaa se, että tuotannon tarvitsemat panokset ja palvelut hankitaan valtaosin kotimaasta. Metsä työllistää välittömästi ja välillisesti lähes 120 000 henkilöä. Metsän verotulokertymä valtiolle on erittäin merkittävä. Metsä on myös uusien innovaatioiden tuottaja esim. lääketeollisuudessa.

Samaan aikaan näiden positiivisten vaikutusten kanssa on Suomi on kyennyt vähentämään päästöjä kolmanneksi eniten maailmassa viimeisen 15 vuoden aikana, noin 36%. Myös suojelluille metsille on tarpeensa ja paikkansa ja Suomessa onkin tällä hetkellä suojeltuja metsämaita 2,9 milj. hehtaaria.

Metsä vaikuttaa myös ihmisiin. Meistä useimmat saavat metsässä liikkumisesta hyvinvointia. Marjastus, sienestys ja muu metsien virkistyskäyttö on jokamiehen oikeus. Kuntoutustyössäni ratsastusterapeuttina yli kahdenkymmenen vuoden ajan on jokaikinen lapsi ja aikuinen halunnut ratsastaa metsässä, koska metsä on ainutlaatuinen, voimaannuttava ympäristö.

On syytä kuitenkin muistuttaa, että Suomessa jokaisen neliömetrin metsää omistaa joku yksityinen tai yhteisö. Etelä- ja Keski Suomessa yksityishenkilöt omistavat noin 75% metsistä. Vuonna 2021 bruttokantorahatuloja saatiin 2,7 miljardia euroa. Sekä talous- että verotulovaikutus on merkittävä.

Toivon poliittiseen keskusteluun enemmän kokonaisarviointia ja laaja-alaisempaa katsantokantaa. Niin myös tavoitteet saadaan kirkkaammiksi!

kansanedustajaehdokas, Keskusta, Häme