Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Käyttöhuonekokeilu antaisi tärkeää tietoa olettamusten sijaan

Laaja keskustelu aiheesta on merkityksellistä riittävän kokonaiskuvan saamiseksi. Kokemusasiantuntijoiden näkemys on mielestäni hyvinkin tärkeä ja ne olisikin huomioitava riittävällä vakavuudella. Asiakokonaisuuteen liittyy useita huomioitavia seikkoja ja lainsäädäntöön liittyvä muutos tarvitsee kattavasti tositietoa taustalle.

Huumekuolemiin liittyvä perustelu on monen asiantuntijan toimesta kumottu johtuen erilaisesta huumekäyttäytymisestä ja käytettävistä päihteistä Suomessa. Nämä huumeiden käyttöön liittyvät kuolemat eivät tapahtuisi kuitenkaan käyttöhuoneissa, vaan myöhemmin muualla. Toisena isona perusteluna pidetään terveysneuvontaa, joka sisältäisi puhtaat käyttövälineet ja mahdolliset muut käyttäjien terveyteen liittyvät asiat. Mielestäni meillä on jo olemassa oleva palveluverkosto, josta saataisiin halutessamme tähän toiseen perusteluun riittävät palvelut. Olemassa olevat terveysneuvontapisteet, jopa sote-keskukset voivat toimia sellaisina pisteinä, joissa jo nyt voidaan jakaa tietoa ja apua.

Terveysneuvontapisteissä saa jo nyt mm. A- ja B-hepatiitti sekä kausi-influenssarokotuksia ja on mahdollisuus testata C-hepatiitti ja HIV-tartunnan mahdollisuus. Alueilla tehdään myös ansiokasta jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä, jossa kohdataan huumeidenkäyttäjiä heidän toimintaympäristöissänsä.

Erityismaininnan annan ennaltaehkäisevälle työlle mm. Päijät-Hämeessä. Ennaltaehkäisevään työhön liittyvä alueellinen verkosto tekee todella hienoa työtä ja tähän tarvitaan edelleen resursointia. Juuri tämän toiminnan kautta pystymme vaikuttamaan päihteiden ja huumeiden käyttöön etupainotteisesti.

Toteutui käyttöhuoneisiin liittyvä kokeilu tai ei, on meidän syytä kehittää ja tehostaa jo olemassa olevia palveluita huomioiden myös aiemmin mainittujen lisäksi monet jalkautuvat ja liikkuvat palvelut. Hyvinvointialueilla tarvitaan myös selviämishoitoyksiköitä, joissa kohdataan päihteidenkäyttäjiä sekä kyetään antamaan edes pieni katko päivittäiseen päihteiden käyttöön. Tämä yksittäinen katko voi olla juuri se tarvittava tuuppaus oikeaan suuntaan ja kohti päihteetöntä elämää.

Olen hankkeiden ja pilottien kannattaja. Niiden kautta saamme riittävästi tietoa ja kokemusta erilaisista vaihtoehdoista ennen isompia ja pidemmälle ulottuvia päätöksiä. Helsingin kaupungin esitys istuvalle hallitukselle (jo vuonna 2019) käyttöhuonekokeilusta on tästä näkökulmasta katsottuna kannatettava esitys. Tämän jälkeen meillä olisi tietoa, ei pelkästään oletuksia.

lahtelainen ensihoitopäällikkö ja eduskuntavaaliehdokas (kok)