Johtaja Juha Heino neuvotteli Hykyn puolesta v. 2018 Kanta-Hämeen keskussairaalan johdon kanssa sopimuksen ja toimintatavat sairaalamme ja keskussairaaloiden välillä anestesiassa tehtävien leikkausten siirtyessä tuolloin asiakkaan valinnan mukaan yliopistollisiin keskussairaaloihin tai keskussairaaloihin keskittämislain seurauksena. Silloin on sovittu niin TAYSin kuin KHKS:n kanssa siitä, että sairaalamme kirurgisella poliklinikalla valmistetaan leikkauspotilas tekemällä tarvittavat tutkimukset, jonka jälkeen potilas siirtyy valitsemaansa sairaalaan leikkaukseen. Leikkauksen jälkeen potilas palaa takaisin Forssan sairaalaan kirurgiselle vuodeosastolle jatkohoitoon.
Tämä jatkohoito sairaalassamme säästää veroeuroja verrattuna keskussairaalatason ymmärrettävästi korkeampiin kustannuksiin. Turha puhua HVA:n budjetin alijäämästä ja tarvittavista säästöistä, jos tällaista sairaalamme alasajon valmistelua nyt viedään eteenpäin? Terveyskeskustasoiselle osastolle ei voida siirtää leikkauksesta toipuvia!
Ollaanko tätä v. 2018 tehtyä sopimusta leikkauspotilaiden Forssan sairaalassa tehtävästä valmistelusta nyt muuttamassa juuri sen mukaiseksi, mistä Kati Kortelaisen viestissä jouluaatonaattona Hykylle ilmoitettiin. Keskittääkö keskussairaala kaikki kirurgian alan asiakkaiden lähetteet itselleen? Sen jälkeen asiakas kutsutaankin KHKS:ään tutkimuksiin leikkausta varten ja leikkaukseen?
Miten tässä toteutuu asiakkaan sairaalan valinnanvapaus? Rikkooko hyvinvointialue/ KHKS asiakkaan valinnanvapauslakia?
Mikä on Forssan sairaalassa tehtävien kirurgisten toimenpiteiden ja leikkausten tulevaisuus? Esim. Coronarian kanssa tehdyn sopimuksen mukaiset silmätoimenpiteet?
Jos kirurgisten lähetteiden käsittely keskitetään KHKS:ään, menettääkö Forssan sairaala esim. hyvät ortopedit, kun potilaita en enää tulekaan ortopedian poliklinikalle Forssaan. Se tarkoittaa jo ennestään olevien satojen potilaiden jonon kasvamista. Se on asiakkaiden palvelujen saatavuuden merkittävä heikennys odotusaikojen venyessä ja palvelujen ollessakin kaukana.
Nyt esimerkkinä pitkistä jonoista ovat Kanta-Hämeen keskussairaalan omat n. 700 henkilön pituiset jonot ortopediaan. Miksi ette pura jonojanne, vaan keskitätte juuri nyt kaikki toimintanne Forssan sairaalan kirurgian alasajamiseksi? Tässä toiminnassa ei ole järjenhäivää ja siksi vaikuttaakin eräänlaiselta kostolta, kun kerran johtajanne on lehden palstoilla moneen kertaan kertonut sairaalamme olevan jatkossa terveyskeskuksen vuodeosastotasoa! Se pitää nyt saada toteutumaan?
Nyt on seutumme kuntien yhdessä reagoitava tähän seutumme elinvoiman merkittävään alasajouhkaan. Olen vuosikymmenet saanut olla mukana sairaalamme kehittämistyössä. Siksi on pakko kirjoittaa näistä nyt!! Pirkanmaalla aluesairaalat toimivat täydellä teholla ja leikkauksia tehdään.
ministeri ent. kansanedustaja