Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Pääkirjoitus Tieliikenteen turvallisuuteen on vielä matkaa – Kanta-Hämeessä loukkaantui viime vuonna 137 ja kuoli 6

Tieliikenneonnettomuuksissa Suomessa kuoli viime vuonna ennakkotietojen mukaan ensi kertaa alle 200 henkilöä koko 80-vuotisen tilastointihistorian aikana.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan loukkaantuneiden määrä laski alle 3800:n.

Osa kehityksestä on suoraa seurausta siitä, että talouden yskähtely vähensi yleisesti Suomen tieliikennettä etenkin loppuvuodesta. Maanteillä oli liikennettä koko viime vuonna lähes kymmenesosan vähemmän kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna 2019.

Eniten henkilövahinkoon johtaneita tieturmia sattui vilkasliikenteisellä Uudellamaalla ja vähiten Kainuun korpimailla.

Tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä on ollut Kanta-Hämeessä hitaasti laskemaan päin 20 viime vuoden aikana.

Jokainen kuolema on liikaa.

Ennakkotietojen mukaan henkilövahinko-onnettomuuksia oli maakunnassa viime vuonna 113. Kuolleita oli 6 ja loukkaantuneita 137.

Maakunnan liikenneturmissa on viitenä viime vuonna ollut loukkaantuneita yleensä hiukan yli 160 vuosittain, näistä satakunta henkilöauto-onnettomuuksissa. Liikenneturmissa kuolleiden määrä on vaihdellut 2000-luvulla maakunnassa 5–22:n välillä.

Iloa Suomen hyvästä suunnasta latistaa hieman tieto siitä, että olemme jääneet pahasti jälkeen Ruotsista ja Norjasta liikenneturvallisuuden kehityksessä.

Suomen liikenteessä kuolee suhteessa liki kaksinkertainen määrä ihmisiä pohjoisiin naapurimaihin verrattuna.

Liikenneturvallisuusstrategian visiona Suomessa on EU:n nollavisiota mukaillen, että kaikki liikennemuodot olisivat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kukaan kuole tai loukkaannu vakavasti liikenteessä. Jo vuoteen 2030 mennessä liikennekuolemien määrän tulisi jäädä alle sadan. Normitahdilla tavoite ei toteudu.

Koko kansakunnalla olisi liikenteessä vielä ryhdistäytymisen varaa, sillä jokainen tieliikennekuolema tai vakava loukkaantuminen on liikaa. Piittaamattomuus ohjeista ja liikennesäännöistä tuottaa tragedioita. Päihteet pahentavat piinaa.

Eniten on nyt tehtävää nuorten riskiryhmän turmien taltuttamisessa.

Kauas on toki päästy 1970-luvun alusta, jolloin vuodessa kuoli liikenteessä yli tuhat ihmistä. Vielä 2000-luvun alussa kuolleiden määrä oli noin 400 vuodessa.

Myönteiseen kehitykseen on monta syytä: tiet, autot ja niiden turvatekniikka sekä koko liikenneympäristö ja ensihoito ovat kehittyneet. Myös ihmisten asenteet ovat muuttuneet, mutta ylinopeudet peltipoliiseita väistellen ovat edelleen maan tapa. Valitettavasti.