Historian siivet havisivat tällä viikolla Kiinassa niin, että se kuului Suomessa asti. Uutiset kertoivat Kiinan väkiluvun kääntyneen viime vuonna laskuun. Takavuosien yhden lapsen politiikasta juontava käänne on järisyttävä, sillä se voi tehdä tyhjäksi Kiinan tavoitteen nousta Yhdysvaltojen edelle maailman ykköstaloudeksi
Suomi painii Kiinan kanssa täysin eri sarjassa. Silti maat kärsivät nyt yhtä aikaa samanlaisesta ongelmasta, sillä myös Suomen taloudellista ja yhteiskunnallista hyvinvointia uhkaa väestön ikääntyminen. Kansa ikääntyy meillä nopeammin kuin EU:ssa keskimäärin, koska syntyvyys vähenee ja ihmiset elävät aiempaa vanhemmiksi. Eliniän piteneminen on myönteinen asia, mutta jos käytettävissä olevan työvoiman määrä vähenee samaan aikaan tuntuvasti, talous alkaa sakata eikä hyvinvointiyhteiskuntamme kannattelijoiksi riitä tarpeeksi veronmaksajia.
Aika on nyt otollinen.
Hälyttävää viestiä suomalaisten ikääntymisen syistä ja seurauksista on kuultu ennenkin, ja tällä viikolla sitä toistivat Työterveyslaitos (Ttl) ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) yhteisessä tiedotteessaan. Toisto on tarpeen, sillä kuten tiedotteessa huomautettiin, Suomi on varoituksista huolimatta laiminlyönyt varautumisensa pahenevaan työvoimapulaan.
Monet päättäjät uskovat työperäisen maahanmuuton korjaavan tilanteen ennen pitkää, mutta Ttl:n ja Etlan mukaan se on pelkkää toiveajattelua, sillä ennustettu maahanmuutto ei riitä paikkaamaan matalan syntyvyyden vaikutuksia. Toki työperäistä maahanmuuttoa voidaan – ja pitääkin – yrittää kasvattaa ennusteita suuremmaksi, mutta tehtävä saattaa osoittautua toivottomaksi. Ikävä tosiasia kun on, että Suomen veto- ja pitovoima on ulkomaisten työntekijöiden silmissä valitettavan vähäinen yksin pohjoisiin naapurimaihimme verrattuna.
Omaksi lääkkeekseen väestön ikääntymisestä seuraaviin vaivoihin Ttl ja Etla tarjoavat eritoten työllisyysasteen nostamista entisestään. Työuria on pidennettävä alusta, lopusta ja keskeltä muun muassa lyhentämällä opiskeluaikoja, pitkittämällä eläkkeelle jäämistä ja vaalimalla työssä olevien työkykyä sekä osaamista. Asiaan tulee kiinnittää nähtyä vakavampaa huomiota jo kevään vaalien jälkeen laadittavassa hallitusohjelmassa yhdessä muiden julkisen talouden vahvistamiseen tähtäävien toimien kanssa.
Aika ryhtyä toimeen on nyt otollinen, sillä syntyvyyden lasku vähentää julkisen talouden menoja lähivuosina eivätkä suurten ikäluokkien hoivakulut ole vielä huipussaan. Sitten kun ne ovat, alkaa olla jo liian myöhäistä tehdä riittävän järeitä rakenteellisia uudistuksia.