Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide: Askel kohti energiaomavaraisuutta sotkamolaisella uraanilla

Suomen energiahuolto ja energiaomavaraisuus lepää ydinvoiman varassa, tuulivoiman, metsäenergian, turpeen ja vesivoiman, sekä lisääntyvässä määrin aurinkoenergian täydentäessä energiapalettia. Metsäenergian ja turpeen merkityksestä huoltovarmuudelle ja paikallisuudelle ei ole kahta sanaa. Aurinkovoima tekee tuloaan, ja vesivoima näyttelee omaa osaansa kokonaisuudessa, ollen ei niin merkittävässä roolissa kuin esim. Ruotsissa tai Norjassa. Tuulivoima on toki oikukas kaveri, koska silloin kun energiaa tarvittaisiin eli kovilla pakkasille, ei juuri tuule. Erilaisia vetyyn perustuvia järjestelmiä on suunnitteilla, joilla mm. tuulivoimaenergian talteenotto ja varastointi olisi tulevaisuudessa mahdollista.

Mutta hyvin pitkälti energiaomavaraisuutemme, ja -varmuutemme, tulee pohjautumaan ydinvoimaan. Ydinvoimalla tuotettu energia on oikein kontrolloituna puhtainta ja varminta energiaa. Itse ydinjäte on sitten oma lukunsa, ja toivoa vain sopii, että ihmiskunnan äly oppii käsittelemään sen sekä ihmisen että ympäristömme kannalta oikein ja turvallisesti.

Terrafame on aloittamassa uraanin jalostamisen Sotkamossa v. 2024 aikana. Suomi tulee olemaan Euroopan ainoa uraanin tuottaja. Uudesta kaivostoiminnasta ei ole kyse, vaan luonnonuraania on kaivoksesta louhitussa malmissa, ja se otetaan talteen uudessa prosessissa. Uraanin talteenottoon on ollut lupa olemassa jo kymmenisen vuotta, mutta hanke kaatui Talvivaaran konkurssiin ja ympäristöongelmiin. Uraanin talteenotolla on ympäristöministeriön mukaan merkittävä uraanin kerääntymistä vähentävä vaikutus Sotkamon kaivosalueelle ja vesiin. STUK:n mukaan talteenotolla ei ole säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta estettä. On arvioitu, että sotkamolainen uraani voisi tehdä Suomesta uraaniomavaraisen, vaikka talteen otetun uraanin jatkojalostus ydinvoimalan polttoaineeksi tulee tapahtumaan joko Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Hyvin todennäköisesti jalostettu polttoaine tultaisiin käyttämään Suomen voimaloissa.

Ydinvoiman ja uraanin kanssa toimitaan toisaalta vaarallisilla vesillä, kaikki on aina mahdollista, ja ydinjäte on tappavaa jätettä. Mutta uskon, että kun prosessi on suomalaisten käsissä, uraanin kulku kaivoksesta laitokseen, ja aikanaan loppusijoitukseen, pystytään hoitamaan niin turvallisesti kuin se vain tällä ihmisen viisaudella on mahdollista. Lisäksi se on askel myös ydinvoiman osalta, kohti vankempaa energiaomavaraisuutta.

kansanedustajaehdokas (kesk.), Etelä-Häme