Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Pääkirjoitus Ihmisiä on hoidettava Kanta-Hämeessä tasalaatuisesti asuinpaikasta huolimatta

Vuoden alussa pitkän valmistelun jälkeen voimaan tulleet hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa. Enin huoli on toistaiseksi kohdistunut täysin perustellusti rahojen riittävyyteen.

Laajasti on kannettu huolta myös ikääntyvien suomalaisten tarvitsemien lähipalvelujen saatavuudesta. Keskittyvätkö ne yhä enemmän maakuntien keskuskaupunkeihin, kuten Kanta-Hämeessä Hämeenlinnaan? Ja jos keskittyvät, merkitseekö se palveluiden heikentymistä? Ei välttämättä.

Maanantaina kerrottiin iso uutinen uuden sairaalan ja sote-keskuksen rakentamisesta Riihimäelle. Asia ei ole vielä pihvi, vaan vasta esiselvitys on käynnistetty, mutta voidaan sanoa, että riihimäkeläiset pelot palvelujen heikkenemisestä ovat olleet vähintäänkin vahvasti liioiteltuja.

Keskittyvätkö lähipalvelut?

Uusi sote-keskus vaikuttaa olevan juuri sitä, mitä Riihimäki pääradan varressa kehittyäkseen tarvitsee ja mistä voidaan muuallakin ottaa mallia. Hämeenlinnassakin uuden Assi-sairaalan paikaksi oli ehdolla samaisen radan varsi, mutta päätöksenteko meni toisin.

Kanta-Hämeen maakunta ja sen rajojen mukaan määräytynyt uusi hyvinvointialue jakaantuvat Hämeenlinnan ja sen välittömässä vaikutuspiirissä olevien Hattulan ja Janakkalan kuntien lisäksi Forssan ja Riihimäen seutuihin. Kaikilla näillä ovat omat ominaispiirteensä.

Terveyspalveluista puhuttaessa erityisesti Forssan seudulla ja myös Riihimäen suunnalla, Lopella ja Hausjärvellä on kannettu sote-uudistuksen eri vaiheissa huolta lähipalveluista, terveysasemista ja myös sairaalapalveluista. Forssan seudulla on esitetty uusina uhkakuvina Forssan sairaalan palvelutason laskua.

Ihmisiä on hoidettava asuinpaikasta ja -kunnasta riippumatta, mikä kyllä tiedetään ja pitää myös aktiivisesti tiedostaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Etäisyydet eivät onneksi ole maakunnassa tavattoman pitkiä.

Rakennettavan Assi-sairaalan suunnittelu- ja päätösvaiheissa on myös kuulunut epäilyksen ääniä, joiden mukaan Hämeenlinnan etu olisi ajamassa laajemman maakunnallisen edun edelle.

Nyt kun julkisten terveyspalveluiden sillisalaatista on päästy, sen pitää tarkoittaa kaikille kantahämäläisille tasalaatuisia terveyspalveluita.

Riihimäen suunnalla on tunnettu aikoinaan vetoa Uudellemaalle, kun jollakin tasolla on kuviteltu, että isomman eteläisen kumppanin kainalossa myös riihimäkeläisten palvelut olisivat paremmin turvassa. Maanantai ei tätä todistanut. Hyvinvointialueen vaihtoa on ehditty Forssan seudullakin ehdottaa Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon turvaamiseksi.