Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rakennusvalvonta on Forssan seudulla siirtymässä sähköisellä lupaprosessilla nykyaikaan

Seudullinen rakennusvalvonta on vihdoin ottamassa vakikäyttöön sähköisen lupaprosessin Forssan seutukunnan viidessä kunnassa. Hankkeen piti alun perin tulla käyttöön pari vuotta sitten.

Ensin sähköinen lupaprosessi sai odottaa seudullisen rakennusvalvonnan yksikön perustamista ja sitten ohjelmiston valmistaja kompastui koronakriisiin.

Uuden teknisen järjestelmän alullepano on lisäksi vaatinut paljon työntekijöiden koulutusta ja harjoittelua.

Sähköiseksi siirtyvät kaikki rakennusvalvonnan luvat. Rakennusluvan tarvitsija voi hoitaa samalla niihin liittyvää viranomaisasiointia nettiselaimen kautta

Lupahaun pystyy tekemään kokonaan vaikka kotisohvalta ja koska tahansa.

Ammattisuunnittelijoille ja -rakentajille sähköiset asiapaperit ovat tuttua juttua.

Tavallisilla kuntalaisilla, jotka piirustelevat suunnitelmiaan kynällä paperille, on rakennusvalvonnassa tarpeen ilmainen skannauspalvelu siirtymäaikana. Siirtymäajan jälkeen skannauksesta ei pidä periä isoa korvausta, kun kyse on kunnallisesta perustoiminnasta.

Asiakirjaliikenne hoituu toki jo nykyisin valtaosin digitaalisesti.

Selainpohjaisten ohjelmistojen etuna on se, että niihin on yleensä pääsy kaikilla laitteilla ja tiedot siirtyvät heti paikasta toiseen, kunhan vain nettiyhteys toimii.

Järjestelmä on kokemusten karttuessa varmasti helppokäyttöinen ahkerien rakentajien ja ammattilaisten kannalta, mutta papereihin tottunut kertarakentaja saattaa kokea sähköisen lupaprosessin oudoksi.

Edut päihittävät kuitenkin pienet haitat. Lupahaun pystyy tekemään kokonaan vaikka kotisohvalta ja koska tahansa, kun papereita ei tarvitse kiikuttaa rakennusvalvontaan. Luvan etenemistäkin voi seurata itselleen sopivaan aikaan. Tämä auttaa etenkin kauempana asuvia kesämökkiläisiä, jotka suunnittelevat esimerkiksi laajennusta.

Mikä tärkeintä, selainpohjaisessa järjestelmässä hankkeen tiedot ja vaiheet ovat reaaliaikaisesti kaikkien tahojen käytettävissä. Kaikki lupaprosessin vaiheet jäävät näkyviin hankkeen sivuille, mikä on omiaan parantamaan lupaprosessin seurantaa ja tiedonkulkua. Näin rakentajat pysyvät ajan tasalla vaadittujen asiakirjojen kanssa.

Uudistuksesta huolimatta ennakkoneuvonta on rakennusvalvonnassa aina tarpeen. Kun rakentaja ottaa ennen luvanhakua yhteyttä rakennusvalvojaan, moni asia selviää ja lupakäsittely voi siitäkin nopeutua.