Käynnissä on iso energia-aiheisten EU-direktiivien päivitystyö, joka tuo tarpeen uudistaa kansallista lainasäädäntöämme tulevalla vaalikaudella. Taloyhtiöiden kannalta keskeisin on rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitys. Jo nyt on selvää, että uudistus tuo asuinrakennusten omistajille uusia velvoitteita. Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen varautuminen on välttämätöntä. Samoin valittujen toimien pitää johtaa haluttuun tulokseen eli vähentää päästöjä ja niiden tulee olla oikeudenmukaisia.
Huolena on, että energiatehokkuusdirektiivissä esitetyt joustamattomat vaatimukset ovat paikoin sosiaalisesti kestämättömiä ja taloudellisesti mahdottomia. Suomessa asuvien kannalta joustamaton ja kategorinen vähimmäisvaatimus olevassa olevan asuinrakennuksen energiatehokkuudesta tarkoittaisi pakkokorjauksia hinnalla millä hyvänsä ja jopa ilman todellisia uusia päästövähennyksiä. Ei ole esimerkiksi perusteltua parantaa energiatehokkuutta pakolla ja kalliisti myös niissä syrjäseutujen rakennuksissa, joilla ei ole käyttäjiä enää muutaman vuoden päästä.
Päättäjien on pidettävä huolta, että neuvottelujen tuloksena energiatehokkuusdirektiivin vaatimukset antavat mahdollisuuden järkevään kansalliseen lainsäädäntöön ja todellisten päästövähennysten saavuttamiseen. Jos kaikki jäsenmaat laitetaan samaan muottiin, on olemassa iso riski, ettei asetettuja päästövähennyksiä saavuteta. Kun tavoitetaso on asetettu, direktiivin tulee jättää tilaa löytää tehokkaimmat ja toimivimmat päästövähennystavat kussakin EU-jäsenvaltiossa.
Pian valittavien kansanedustajien on huolehdittava ja varmistettava, että tulevat lainsäädäntöhankkeet valmistellaan huolellisesti, eri sidosryhmiä aidosti kuullen ja tutkittuun tietoon pohjautuen. Ennen päätöksentekoa on oltava selvillä siitä, mitä ehdotukset tarkoittavat esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden osakkaiden ja asukkaiden kannalta. Ilmastotyötä tehtäessä on huolehdittava siitä, että tavallinen kodinomistaja pysyy muutoksessa mukana.
Energiatehokkuuden parantaminen ja päästöjen vähentäminen on oikea päämäärä. Kustannustehokkainta ajankohta toteuttaa energiatehokkuutta parantavia hankkeita on silloin, kun rakennuksessa on joka tapauksessa peruskorjaus- tai parannustarpeita.
toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Kanta-Häme