Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kantaa kasvavaa huolta nuorten ennenaikaisista kuolemista, joissa huumausaineilla on synkkä roolinsa.
Nuorten huumekuolemissa on selvä suuntaus ylöspäin Suomessa, vaikka vuosittaista vaihtelua toki esiintyy.
Ei ole mikään ihme, että huumekuolemat ovat kasvussa, kun myös huumeiden käyttö on THL:n mukaan lisääntynyt maassa koko 2000-luvun ajan. Varsinkaan nuorten kuoleminen huumeisiin ei kuitenkaan ole asia, joka pitäisi vain hyväksyä puuttumatta kehitykseen.
Peräti joka viides nuorena huumeisiin kuollut on alle 20-vuotias.
Nuorten osuus kaikista huumekuolemista on Suomessa poikkeuksellisen suuri valtaosaan Eurooppaa verrattuna. Kaikkiaan noin joka kolmas Suomessa huumeisiin kuolleista on alle 30-vuotias.
Nuorten kuoleminen huumeisiin ei ole asia, joka pitäisi vain hyväksyä.
Valtaosa huumausainekuolemista johtuu useamman aineen yhdistelmäkäytöstä. Nuoria kuolee huumaantuneena myös liikenteessä. Rattijuopoistakin yhä useampi on sekaisin huumeista tai lääkkeistä.
Huumeet tappavat alle 30-vuotiaita nuoria lähes tuplaten enemmän kuin liikenne eli satakunta vuodessa. Liikenneonnettomuuksista puhutaan kuitenkin enemmän.
Alkoholi tapaa viedä suurkuluttajansa sairaalakuntoon reilusti päälle viisikymppisenä. Huumeiden takia vuodeosastolle joutuvat ovat lähes puolta nuorempia.
Huumemyrkytyskuolemat voidaan luokitella pitkälti tapaturmiksi. Uhrit tapaavat olla miehiä, mutta alaikäisissä on myös tyttöjä.
Onnettomuustutkintakeskus selvittää tänä vuonna alle 25-vuotiaiden huumekuolemia. OTKESin tavoitteena on laatia suosituksia, jotta nuorten huumekuolemia voitaisiin ehkäistä aiempaa tehokkaammin.
Suosituksille ja niiden käyttöönotolle on ilmeinen tarve.
Huumeiden käytöllä on suoria sekä epäsuoria vaikutuksia läpi yhteiskunnan, mutta nuoret ovat eniten vaaravyöhykkeessä.
Nuorten huumekuolemiin on syytä havahtua. Hyvinvointialueiden kannattaa panostaa ennaltaehkäiseviin moniammatillisiin päihde-, sosiaali- ja mielenterveyspalveluihin, jotka ovat nuorten helposti saavutettavissa.
Palvelujen kokonaisuus on ratkaiseva tekijä. Ammattilaisten lisäksi vertaistuki on tarpeen.
Käyttäjien leimaaminen ei auta mitään.