Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kipupumpuilla lisää kattavuutta kivunhoitoon – Saattohoidolla on perinteitä Forssan seudulla

Kymmenen uutta kipupumppua on merkittävä lisäpanostus palliatiiviseen hoitoon Forssan sairaalan osastoille ja avosairaalaan. Forssan seudulla kivunlievitys on näin entistä kattavammalla tolalla.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (nykyinen Oma Häme) on kiittäminen kipupumpuista yksityishenkilöä, joka halusi rahalahjoituksellaan Forssan seurakunnan diakonirahastoon tukea eritoten syöpäpotilaita.

Pyyteetön, nimettömänä pysyttelevän henkilön lahjoitus on ison hatunnoston ja kiitosten arvoinen. Kipupumput ovat tärkeitä hoidon apuvälineitä ja mahdollistavat kipulääkkeen helpon lisäannostelun tarpeen tullen.

Ne parantavat kovista kivuista kärsivien elämänlaatua, kuin pelko kitumisesta ja kärsimyksistä helpottaa.

Pyyteetön, nimettömänä pysyttelevän henkilön lahjoitus on ison hatunnoston arvoinen

Kipupumppu on tarpeen etenkin syöpäkipujen lievittämiseen silloin, kun muut keinot kuten suun kautta otettava lääkitys tai kipulaastarit eivät potilaalle sovi.

Kipupumppu soveltuu monien potilaiden kivunlievitykseen niin palliatiivisessa, saattohoidossa kuin leikkausten jälkeisissä kovissa kiputiloissakin.

Oireenmukaista eli palliatiivista hoitoa annetaan, kun potilaan vakavaa ja etenevää sairautta ei pystytä enää parantamaan. Saattohoito on palliatiivisen hoidon viimeinen vaihe

Forssan seudulla saattohoitoa on toteutettu Forssan sairaalassa, osaamiskeskuksessa, vanhus- ja vammaispalvelun yksiköissä sekä potilaan kotona, jos ja kun potilaat niin haluavat.

Sairaanhoidossa on tehty paljon töitä sen eteen, että saattohoidossa olevaa kyetään hoitomaan kotona mahdollisimman pitkään.

Mikä tärkeintä, saattohoitopotilaalla on vapaus valita, kunhan vain hoitosuunnitelma ja saattohoitopäätös tehdään ajoissa.

Kivunhoidon kehitys on ollut palliatiivisessa hoidossa hidasta mutta kehittynyt vuosikymmenten saatossa kuitenkin pitkälle. Kivunhoitoon perehtyneitä ammattilaisia pitäisi Suomessa silti edelleen lisätä.

Kroonista kipua ei yleensä pystytä tyystin poistamaan, mutta sitä voidaan selvästi lievittää. Tuen turvin potilas kykenee selviämään kivun kanssa.

Olennaista kivunhoidossa on oikea-aikaisuus, mitä kipupumput osaltaan tehostavat.