Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Apteekin itsehoitolääkkeet marketin hyllylle – Uudistus parantaisi palveluja

Itsehoitolääkkeiden käyttö tehostaa terveydenhuoltoa. Säästöjä syntyy Lääketeollisuus ry:n mukaan, kun lääkärinkäynnit ja korvattavien lääkkeiden reseptit vähenevät. Viranomaiset eivät säätele itsehoitolääkkeiden hintoja ,vaan ne määräytyvät markkinoilla kilpailun mukaan. Itsehoitolääkkeiden hyödyntäminen edellyttää, että itsehoitolääkkeet ja niiden mahdollisuudet tunnetaan. Apteekissa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että lääke on potilaalle sopiva ja hän sen ymmärtää, miten lääkettä käytetään oikein.

Yleensä vaalien alla on esiintynyt, että itsehoitolääkkeet sopisivat hyvin marketin puolelle ja samalla sallittaisiin hallitusti lääkkeiden hintakilpailu. Apteekin kate muodostuu myös kyseisistä tuotteista, joten vaarana on, että apteekit harvenevat edelleen. Ei ole montaa vuotta, kun Turun kauppatorin apteekki teki konkurssin – niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin. Apteekki taisi olla Suomen vanhin toiminnassa ollut.

Toisaalta uudistus parantaisi apteekkipalveluiden saatavuutta kuluttajalle sekä loisi alalle investointeja ja uusia työpaikkoja, kun pidetään huolta, että ne verot maksettaisiin Suomeen.