Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ilmapallokiista elää täysin omaa elämäänsä

Kiinan ja Yhdysvaltain välillä harrastettiin 1970-luvun alussa ping pong -diplomatiaa, kun amerikkalaisten pöytätennisjoukkue sai kutsun kommunistiseen ja tuolloin hyvinkin sulkeutuneeseen Kiinaan. Suurvaltasuhteet olivat räjähdysherkät Vietnamin sodan ja Kiinan ja Neuvostoliiton rajakahakoiden vuoksi.

Ihmiskunnan onneksi suursota vältettiin.

Nyt ovat pallot isompia ja leijuvat korkealla, mutta panokset tässäkin pallopelissä ovat yhtä kovia. Nurkkaan itsensä ajaneella Venäjälläkin on olennainen roolinsa.

Yhdysvallat ja Kiina kamppailevat johtajuudesta maailmassa, jonka on jo varauduttava Ukrainan sodan jälkeiseen aikaan. Venäjän häämöttävä tappio jättää jälkeensa valtatyhjiön, jossa kaikilla on omat intressiensä.

Yhdysvallat ampui "tunnistamattomaksi" sanotun, mutta kiinalaisen lentävän esineen runsas viikko sitten Etelä-Carolinan yllä. Ilmapalloselkkaus oli valmis, koska olihan oletettavaa, ettei Kiina jätä vastaamatta. Pian kuultiin, että myös Kiinan yllä on havaittu jo ainakin vuoden ajan palloja, ja tietysti amerikkalaista alkuperää.

Yhdysvalloilla taas ei selitystensä mukaan ollut muuta mahdollisuutta kuin pudottaa pallo, joka lensi sotateollisuusalueiden yläpuolella.

Sitten tulivat toinen, kolmas ja neljäs... Pian oli isollekin kartalle piirrettävissä, missä kaikkialla "niitä" on pudotettu. Saman tien lähtivät liikkeelle odotettavissa olleet ufo-spekulaatiot, eli koko kiista alkoi elää jo täysin omaa elämäänsä.

Vakoilupallo? Jo heti ensimmäisten tietojen perusteella saattoi esittää kysymykseen, onko vakoiluteknologia vuonna 2023 niin alkeellista, että sitä harrastetaan ilmojen teille eli virtausten armoille laskettavilla palloilla, jotka päätyvät lopulta minne sattuu? No ei ole.

Ihan kuin planeetta Maan kiertorata ei olisi täynnä satelliitteja ja "lähitiedusteluun" on drooneja. Vakoiluahan toki harrastetaan, mutta nyt sitä paljon todennäköisempää on pelkkä tarkoitushakuinen provokaatio, joka on saanutkin ilmeisen toivotut – eli valtavat – mittasuhteet: scifi-luokan hämmennyksen!

Kiina on jatkanut niin suoraa kuin epäsuoraakin tukeaan Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle. Sota on juuri tulossa ratkaisuvaiheisiinsa. Yhdysvallat on Ukrainan merkittävin tuki ja turva.

Niin paljon on puhuttu hybridisodankäynnistä, jossa käytetään omaksi eduksi kaikenlaista vastustajalle syötettyä disinformaatiota. Sitähän se tässäkin vain on! Venäjän ja Vladimir Putinin ehdoton etu on saada Yhdysvallat ja Kiina, jos ei toistensa kimppuun, niin ainakin käymään ilmapallosotaa.