Tämä on nähty ennenkin. Valitettavasti. AKT:n lakko. Viennin avainaloille eli teknologiateollisuuteen ja kemian teollisuuteen saatiin jo työntekijöiden ostovoimaa korjannut palkkaratkaisu. Myös kaupan alalla lakkoilu oli onneksi nopeasti ohi.
Tiistaina kaikki oli kertarytinällä toisin, kun Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Keskiviikkona lakkokone oli jo käynnissä.
Tarjolla olleet palkankorotukset eivät riittäneet. Näin olisi voinut ennakoidakin. Avainryhmäksi jälleen kerran nousseiden ahtaajien palkankorotukset olisivat olleet 5,7 prosenttia kahden vuoden aikana. Eihän se riittänyt! Ahtausala on lakossa toistaiseksi, kun muut lakot ovat ainakin alkuaan määräaikaisia.
Vientiliittojen taso oli 7 prosenttia. Siihen oli nyt helppo jäädä kättelyssä jumiin, vaikka työnantajapuolen eli Satamaoperaattoreiden mukaan palkankorotukset olisivat olleet "päänavaussopimuksen tasoa".
Kuljetusala on avainasemassa.
Sopua on syytä hakea välittömästi ja ilmeisimmin suoraan osapuolten välillä.
Raha ratkaisi, mutta samalla AKT ei pääse vanhoista tavoistaan, tekisi mieli sanoa: ikivanhoista. Tilaisuus lähteä lakkoon ei voinut jäädä käyttämättä! Sehän on alan tapa. Kuljetusala on avainasemassa, koska sen ase on muihin verrattuna ylivertainen: Suomen ulkomaankaupan tyrehdyttäminen.
Niin kovin monta kertaa vuosikymmenten varrella ja jopa vastaavissa tilanteissa Suomen lakkoherkin ala on lähtenyt vaatimaan itselleen vielä vähän muita enemmän. Ihan samaan malliin AKT sanoutui aikoinaan useasti irti tulopoliittisista kokonaisratkaisuista.
Kuljetusala, aikoinaan Merimies-Unioni ja AKT edeltäjineen eivät ole kaihtaneet vaikeitakaan aikoja lakkoaseeseen tarttuessaan.
Juuri nyt satamat ovat erityisen isossa arvossa. Niiden kautta kulkee lähes kaikki se, mistä Suomi elää: vientikaupasta. Yksin metsäteollisuus arvioi, että viennin hyytymisen aikaansaamat menetykset ovat 35–40 miljoonaa euroa päivässä, eikä metsäteollisuus todellakaan ole yksin.
Venäjän hyökkäyssota näkyy melkein kaikessa ja niin tässäkin. Suomeen ei virtaa enää Venäjältä rautateitse raaka-aineita. Nekin tulevat satamien kautta, jos niissä vain ollaan töissä.
Kaupan alan pienipalkkaisten työntekijöiden lakosta ei ehtinyt koitua paljonkaan haittaa tavallisille kansalaisille. Nyt niitä haittoja sitten on tulossa ja saman tien hyvin moninaisia. Lähes kaikki kun pelaa kuljetusten varassa. Hyvin ennakoitavissa olleeseen kiistaan on saatava pikainen päätös. Lakosta ei saa tulla niin tuhottoman kallis ja tuskallisen pitkä kuin sen lukuisista edeltäjistä. Miksi ikinä ei opita.