Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Passiivinen tupakointi on saatava kuriin – Tupakoinnin haitat terveydelle ja kansantaloudelle ovat kiistattomat

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa rajuja rajoituksia tupakoinnin ja tupakkatuotteiden käytön alasajamiseksi.

Tupakka- ja nikotiinituotteita ei saisi ehdotuksen mukaan myydä, luovuttaa tai välittää alle 20-vuotiaalle. Nuori täysi-ikäinen ei siis olisi täysivaltainen toimija. Kyseistä ikärajaa voi tosin perustella paitsi tupakkakokeilujen vähentämisellä myös sillä, että sama ikä vaaditaan väkevien viinasten ostoon.

Työryhmä ehdottaa myös ravitsemusliikkeiden tupakointitilojen poistamista sekä tupakoinnin kieltämistä niiden terasseilla. Ravintolatupakointi on ollut Suomessa kiellettyä jo 16 vuotta. Ruotsi kielsi terassitupakoinnin vuonna 2019.

Ravitsemusliikkeiden täyskielto tupakoinnille ei väistämättä vähentäisi tupakoitsijoiden mielihaluja vaan ravintoloissa käymistä ja anniskelua.

Tupakoinnin haitat ovat kiistattomat.

Järkevä ehdotus on nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin kieltäminen tyystin. Nuuskasta on tullut nuorelle polvelle ongelmallinen tupakan korvike.

Samoin verovapaa savuke-, pikkusikari-, sikari- ja tupakkatuonti EU:n ulkopuolelta on aikomus niistää rajoituksilla murto-osaansa.

Jos joku haluaa vetää savua keuhkoihinsa, sitä ei hevin voi estää. Tärkeintä on saada ns. passiivinen tupakointi kuriin.

Uusissa vuokrasuhteissa olisi mitä perustelluinta tupakointikielto asunnossa, sen parvekkeella ja ulkotiloissa.

Asuntoyhteisöjen pitäisi voida päättää enemmistön äänillä ilman monimutkaista hakuprosessia tupakointikiellosta huoneistoissa, parvekkeilla ja asukkaiden käytössä olevissa ulkotiloissa, kun savua pääsee kulkeutumaan toistuvasti muiden asukkaiden tiloihin. Kielto vaatii myös toimivan valvonnan ja seuraamuksensa.

Ulkotupakointikieltoja kelpaa laajentaa koskemaan myös urheilukenttiä ja huvipuistoja.

Työryhmän lakimuutosehdotukset ponnistavat tiukasta tavoitteesta tehdä Suomesta tupakaton ja nikotiiniton maa vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on perusteltu, sillä tupakoinnin haitat terveydelle ja kansantaloudelle ovat kiistattomat. Käytännössä tavoite on painaa tupakoitsijoiden osuus marginaaliseen viiteen prosenttiin.

Tupakointi on rajoitusten ja asennemuutosten johdosta vähentynyt vuosikymmenten aikana suuresti, mutta edelleen joka kahdeksas työikäinen tupakoi päivittäin.

Tupakkaveroa on Suomessa nostettu vuodesta 2016 lähtien puolen vuoden välein. Haittaverotusta kelpaa jatkaa, ohjaahan se tehokkaasti ihmisten käytöstä pois pahasta tavasta.