Oma Häme houkuttelee kesäsijaisia maksamalla erillistä vetovoimalisää. Summan suuruus riippuu siitä, koska kesäsijaisuutta hakee kevään aikana. Maksimissaan se on 20 prosenttia työsuhteen aikaisista kuukausipalkoista ja se maksetaan kertakorvauksena työsuhteen päätyttyä.
Oma Häme on perustellut ratkaisuaan sillä, että vetovoimalisää maksamalla se panostaa vakituisten työntekijöiden ja lähijohtajien hyvinvointiin.
Henkilöstöjohtajan mukaan on tärkeää, että henkilöstö voi pitää kunnollisen kesäloman ja irrottautua töistä. Toinen tavoite on tietenkin houkutella kesäsijaisia, joista on jatkuva pula..
Perustelu vakituisen henkilöstön stressittömästä lomasta kuulostaa huvittavalta.
Lisäbonus ei motivoi millään muotoa vakituista henkilökuntaa, päinvastoin.
Olisi ollut edes reilua ehdottaa, että myös vakituinen henkilöstö saa vetovoimalisän kesäkuukausilta.
Oma Hämeen rekrytointikampanja raivostutti hoitohenkilökunnan. He pitävät työnantajansa toimenpidettä älyttömänä ja vakituisia työntekijöitä syrjivänä. Keskustelua on käyty vilkkaasti muun muassa Hämeen Sanomien mielipide-osastolla
Tilanne johtaa vakituisten hoitajien mukaan siihen, että työhönsä vielä harjaantumattomat kesäsijaiset ja alan opiskelijat tienaavat jopa enemmän kuin sitoutuneet ja vakitukset työntekijät..”
Kesäsijaisten noin 500 euron kuukausittainen lisäbonus ei motivoi millään muotoa vakituista henkilökuntaa, päinvastoin.
Nyt Oma Häme pyllistää vakituiselle henkilökunnalleen houkutellessaan uusia tekijöitä, kun sen pitäisi oikeasti miettiä nykyisen henkilökuntansa pitovoimaa koventuvassa kilpailutilanteessa.
Työntekijäpula on kova, mutta siihen pitäisi keksiä ratkaisuja, jotka ovat reiluja jo sitoutuneille, vakituisille työntekijöille.
Työnantajamielikuva on työmarkkinoilla tärkeä, etenkin, kun työvoimasta käydään taistelua. Siinä työnantajan kannattaa perustaa siihen, että työpaikalla on hyvä olla. Se tarkoittaa muun muassa palkkatasa-arvoa ja läpinäkyvyyttä.
Kevään eduskuntavaalien yksi puheenaihe on työvoimapula ja se, miten sitä ratkotaan esimerkiksi hoiva-alalla. Puolueet eivät todellakaan ole tästä yksimielisiä. Suomen tulevaisuuden kannalta on varsin oleellista, miten tilanne ratkotaan kestävästi ja kannattavasti.