Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Moni ikäihminen on jäänyt kotiinsa vangiksi

Hallitus ei ole tarttunut Kristillisdemokraattien esittämiin lisäresursseihin vanhuspalveluihin kautta linjan. Esitimme 500 milj. euron määrärahaehdotusta vaihtoehtobudjetissamme. Kotona joutuu tällä hetkellä asumaan aivan liian huonokuntoisena. Tarvitaan nopeasti lisää ympärivuorokautisia hoivapaikkoja. Vanhus- ja terveyspalvelut ovat ennennäkemättömän vakavassa kriisissä. Hoitohenkilöstön vaje on johtanut toimipisteiden sulkemisiin, pitkiin jonotusaikoihin ja hoitajien uupumiseen. Huonokuntoiset vanhukset ovat jääneet heitteille koteihinsa.

THL:n tietojen mukaan vanhusten kotihoidossa sote-koulutettujen työntekijöiden rekrytoinnit vähenivät 18 prosenttia toukokuusta 2022. Myös kotihoidon asiakaskäyntien määrä kääntyi viime vuonna laskuun, sillä niitä tehtiin lähes kaksi miljoonaa vähemmän kuin edellisvuonna.

Hyvinvointialueiden olisi nyt syytä kartoittaa kotihoidon tilanne alueellaan mahdollisimman nopeasti. Kotihoidon käyntitilaston ja toteutuneiden rekrytointien perusteella voi päätellä, että kotihoidon saatavuus on koko maan tasolla heikentynyt. Korona-aikana osa apua tarvitsevista on voinut jäädä kokonaan ilman kotihoidon palvelua. Tuotetun kotihoidon määrän pitäisi päinvastoin kasvaa vanhusväestön määrän noustessa.

Laitosmaisen hoidon vähentyessä resurssit eivät ole samassa määrin siirtyneet kotipalveluihin. Yksin asuvat vanhukset saattavat jäädä puutteellisten palveluiden varaan. Yhtenä ratkaisuna olisi ikäihmisten neuvolapalveluiden kehittämien ja vakiinnuttaminen koko Suomeen. Saamalla varhaisessa vaiheessa käsitys hyvinvointialueen iäkkään väestön hyvinvoinnista ja heidän tuen tarpeestaan voidaan tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Uupuville omaishoitajille tarvitaan kiireellisesti tukea. He tarvitsevat myös kotipalveluja tuekseen, koska monet omaishoitajat ovat itsekin iäkkäitä. Omaishoidon tuen verovapaus helpottaisi merkittävästi omaishoitajan ja -hoidettavan toimeentuloa, ja toisi omaishoidon useamman ulottuville.

lääkäri, kansanedustaja (kd), kansanedustajaehdokas