Keskellä työuraa harva miettii kertyvää eläkettä. Järkytys voi ollakin suuri siinä vaiheessa, kun eläkeikä alkaa lähestyä ja selviää, paljonko eläkekertymä on.
Eläkekertymä on helppoa laskea jo ennakkoon, mutta harva sitä tekee. Syytä olisi, sillä laskutoimitus voisi motivoida muun muassa eläkesäästämiseen.
Suomessa on kaikkiaan yli 1,6 miljoonaa eläkeläistä, joista lähes puolet saa alle 1500 euron kuukausieläkettä. Alle 1250 euron eläke on joka kolmannella.
Sen sijaan korkeaa, yli 3000 euron kuukausieläkettä Suomessa nauttii alle 10 prosenttia eläkkeensaajista.
Vaikka eläkkeet ovat viime vuosina nousseet, trendi on, että korvausaste laskee.
Nykyinen pätkätyö vaikuttaa eläkkeeseen.
Keskieläke on jo vuosia ollut hieman yli 50 prosenttia keskiansioista.
Inflaation noustessa moni onkin herännyt miettimään, riittääkö eläke elämiseen. Monella eläke ei ole tahtonut poikkeustalvena riittää ja se näkyy muun muassa diakoniatyössä ja leipäjonoissa.
Trendi on kuitenkin se, että vanhuuseläkkeet ovat kasvaneet. Se johtuu palkkatason noususta, mutta myös siitä, että työurat ovat pidentyneet.
Viime vuonna eläkkeelle siirtyneet olivat keskimäärin 62,2-vuotiaita. Eläköitymisikä laski muutamalla kuukaudella, koska eläkkeelle siirtyi suuri määrä suomalaisia. Syynä tähän eläkeryntäykseen olisi työeläkeindeksikorotus.
Opintovapaat, äitiyslomat ja perhevapaat sekä virkavapaat syövät kertyvää eläkettä yllättävän paljon, jos niitä on uran aikana useampia. Tätä harva tulee ajatelleeksi ruuhkavuosia eläessään.
Sen vuoksi olisi tärkeää, että esimerkiksi vanhempainvapaita jaettaisiin perheissä tasaisemmin.
Erilaiset vapaat työuran aikana ovat myös arvovalintoja. Niistä saattaa kuitenkin joutua maksamaan kallista hintaa eläkkeellä. Sen vuoksi olisikin tärkeää tiedostaa asia ja säästää eläkepäiviä varten.
Myös nykyinen entistä useamman tekemä pätkätyö vaikuttaa eläkkeeseen. Työuran aikana kertyy työttömyys- ja muita vapaita entistä herkemmin. Aiheesta puhutaan varsin vähän, vaikka syytä olisi. Monelle millenniaalille pätkätöiden tekeminen on tiedostettu valinta.
Suomi kärsii työvoimapulasta. Perussuomalaiset haluaisivat kaikki työttömät töihin. Käytännössä se on mahdotonta, mutta apua kannattaisi pyytää eläkeläisiltä.
Moni heistä kokee esimerkiksi osa-aikaisen työn houkuttelevana vaihtoehtona, koska lisäansiot mahdollistavat vähän leveämmän elämän.