Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Konkretiaa uupuu yhä puolueiden talouspolitiikasta – Eripuraa riittää valtiontalouden sopeuttamiskeinoista ja -tarpeesta

Sosiaaliturvan leikkaukset ja veronkiristykset ovat lyömäaseita, joita poliitikot käyttävät suomiessaan vastapuoleen talouspolitiikkaa.

Kyseiset ilmaukset loistavat kuitenkin poissaolollaan puolueiden omissa eduskuntavaaliohjelmissa, jotka tarjoavat vain hyvää ja kaunista. Ellei sitten kuvata vastablokin tietä kurjuuteen.

Enemmän selviää puolueiden talouspoliittisista ohjelmista, mutta nekin on laadittu äänestäjien houkuttelemiseksi. Konkretiaa vielä uupuu.

Oikeisto- ja vasemmistopuolueilla on erilainen näkemys valtiontalouden sopeuttamiskeinoista ja -tarpeen suuruudesta. Vasemmisto antaa ymmärtää, ettei suurta hätää ole, kunhan veropohjaa tiivistetään. Oikeistopuolueiden mukaan tarve on suuri, eikä yrittäjien verotusta pitäisi kokoomuksen ja keskustan mukaan kiristää.

Ei kannata hirttäytyä vain yhteen konstiin.

Puolueet ovat erimielisiä siitä, pitäisikö julkista taloutta tasapainottaa verotusta kiristämällä, menoja leikkaamalla vai molemmilla vai kikka kuutosella. Tasapainotustarve on valtiovarainministeriön arvion mukaan tosin niin suuri, 9 miljardia (6+3) kahtena seuraavana vaalikautena, ettei kannata hirttäytyä vain yhteen konstiin.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijat ovat halunneet tarjota ripauksen tietoa julkiseen keskusteluun valtiontalouden sopeutustoimista. Valtiontalouden sopeuttaminenhan kuuluu eduskuntavaalien keskeisimpiin vaaliteemoihin.

VATT heittää vaalien alla vettä kiukaalle todistaessaan, että sosiaaliturvan leikkaukset vaikuttavat pienituloisiin suhteessa enemmän kuin veronkiristykset suurituloisempiin. Tulos tuskin yllättää.

VATTin tutkimuksen mukaan miljardin euron leikkaus sosiaaliturvaan vähentäisi työttömän 1200 euron kuukausituloja 50 eurolla eli noin neljällä prosentilla. Vastaava miljardin euron veronkiristys vähentäisi ylimpään tulokymmenykseen kuuluvan erityisasiantuntijan 5 700 euron kuukausituloista noin 90 euroa eli puolellatoista prosentilla.

Myös arvonlisäveroa korottamalla vaikutus olisi edelleen suurempi pieni- kuin suurituloisille, mutta vaikutukset jakautuisivat tasaisemmin kuin sosiaaliturvaa leikattaessa tai tuloverotusta kiristettäessä.

Joka tapauksessa Suomen julkiselle taloudelle pitää tehdä jotakin ja päätäntävalta on tulevalla hallituksella ja eduskunnalla.

On poliittinen valinta, miten suurta julkista sektoria halutaan ylipäätään ylläpitää ja miten julkisen talouden tasapainoon pyritään. Arvovalinnassa on äänestäjillä sanansijansa.