Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Äänestäjällä on pian paljon ratkaistavaa – Perussuomalaisten nousu Hämeen suurimmaksi olisi historiallista

Mielipidemittausten aikana on suurin puolue eli käytännössä pääministeripuolue voitu usein päätellä jo ennen eduskuntavaaleja. Nyt ei sinne päinkään. Äänestäjillä on ratkaisun paikka politiikan vedenjakajalla.

Kolmen suuren tasavahvuus ja erottuminen omaksi kastikseen koskee myös Hämeen vaalipiiriä ja Kanta-Hämettä. Vain puolueiden järjestys vaihtelee, sekin niukin eroin.

Tähänastisen vaalien ykkössuosikin eli kokoomuksen gallup-kannatus on ollut valtakunnallisesti kova, mikä on ollut osin perua puolueen pitkäaikaisesta Nato-jäsenyyden kannatuksesta.

Muun muassa Ylen tuoreen mittauksen mukaan valtakunnallinen kannatus on taittunut. Muutkin puolueet ovat laajalla rintamalla tulleet vahvasti yhteiseksi koetun asian taakse.

Hämeen vaalipiirissä kokoomuksella ei ole varsinaisesti syytä juhliin. Puolue sijoittuu Hämeen Median tänään julkaistavassa haastattelututkimuksessa kolmesta suuresta peränpitäjäksi.

Kannatuserot jäävät niukin naukin tutkimuksen 3,6 prosenttiyksikön virhemarginaalin sisään, eli mitään lopullista niistä ei voi päätellä. Lisäksi kokoomuksen mittaustulos eli 21,4 prosenttia on hieman parempi kuin tulos vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

SDP on perinteisesti Hämeen vaalipiirin valtapuolue, joka viimeksi vuoden 2019 vaaleissa vieläpä vahvisti asemaansa yhden kansanedustajapaikan verran. Nyt SDP on mittauskakkonen.

Kokoomuksen kannatus sakkasi viimeksi vuonna 2019 hieman kansanedustajamäärän säilyessä kuitenkin kolmessa.

Hämeen Median mittaus lupailee molempien vanhojen valtapuolueiden kannatuksen säilyvän samalla tasolla, mutta järjestys on äänestäjien käsissä.

Perussuomalaiset on vaalipiirissä selvä mittausykkönen 24,7 prosentin kannatuksella. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa puolue saavutti vaalipiirissä 21 prosentin kannatuksen, joten lisää näyttäisi olevan tulossa ja mahdollisesti yksi lisäpaikka nykyisten kolmen lisäksi. Olisi historiallista, jos puolue nousee jopa vaalipiirin suurimmaksi. Hyvin paljon ratkaisee, miten puolue onnistuu muuttamaan kannatuksensa ääniksi. Vain annetut äänet lasketaan.

Hämeenlinnalaista Lulu Rannetta voi hyvin jo veikata vaalipiirin äänikuningattareksi.

Vihreät tai kristillisdemokraatit saattavat menettää vaalipiirin ainoan paikkansa. Molemmat nykyiset ovat kantahämäläisiä. Puolueilla ja ehdokkailla on loppukirin paikka, jotta niin onnettomasti ei käy.