Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ilmastonmuutos ei anna odottaa – Kanta-Häme toimikoon sopeutumisessa etujoukoissa

Ilmastonmuutosta on turha yrittää kieltää. Muutos alkaa näkyä yhä konkreettisemmin tulevina vuosina, joten ilmastonmuutokseen kannattaa ryhtyä sopeutumaan, ennen kuin on jo myöhäistä.

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa toimintaa kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi.

Kanta-Häme on valittu laaja-alaiseen EU:n ilmastonmuutoksen sopeutumismissioon, mikä avaa ovia alueet ylittävään yhteistyöhön. Missio määrittää tavoitteita EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmalle ja suuntaa varojen käyttöä.

Täkynä on miljoonia tukieuroja. Tutkimus- ja innovaatiotoimilla on tilausta, kun tulevaisuudessa alueilla ja kaupungeissa on pärjättävä äärimmäisten sääolojen kuten myrskyjen, tulvien ja helleaaltojen kanssa.

Valinta sopeutumismissioon avaa ovia alueet ylittävään yhteistyöhön.

Missioon kuuluminen avaa uusia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia sekä parantaa maakunnan valmiuksia sopeutua ilmastonmuutoksen haasteisiin.

Ilmastonmuutoksen sietokyvyn ohella Euroopan komissio kannustaa alueita ja kuntia kohti hiilineutraaliustavoitetta.

Missioon valitut alueet ja kaupungit voivat vaihtaa keskenään tietoja hyvistä käytännöistä ja uusista innovatiivisista ratkaisuista.

Kantahämäläinen tutkimus- ja yritystoiminta voi näin päästä entistä paremmin mukaan kansainväliseen hankeyhteistyöhön.

Ilmastoystävällisten toimintatapojen kehittäminen edellyttää paitsi omarahoitusta myös yhteistä ja yhteisöllistä tekemistä.

Euroopan komission valinta vahvistaa Kanta-Hämeen asemaa yhtenä johtavista suomalaisista maakunnista, jotka ovat panostaneet ilmastotoimiin. Valinta osui myös Kymenlaaksoon, Lappiin, Pohjois-Pohjanmaahan, Uusimaahan ja Varsinais-Suomeen.

Kestävään kehitykseen sitoutuneessa Kanta-Hämeessä on käynnissä jo alueellisen sopeutumissuunnitelman valmistelu.

Muistutettakoon, että Hämeen ammattikorkeakoulun toteuttama Hämeen ilmastovahti on ensimmäinen maakunnallinen ilmastovahtipalvelu. Palvelu kokoaa yhteen mukana olevien Kanta-Hämeen kaikkien kuntien ja muiden organisaatioiden ilmasto-, kiertotalous- ja ympäristötoimet.

Ilmastotoimien arvostelijat syyttävät, että Suomi sahaa kunnianhimoisella ilmastotyöllä omaa oksaansa ja pudottaa kansalaiset ahdinkoon. Sopeutuminen ennakolta ilmastonmuutokseen toki maksaa, mutta laskusta tulee huomattavasti kirvelevämpi, jos ei reagoida ajoissa.