Eduskuntapuolueet kannattavat vahvasti terveysperusteisen veron kuten sokeriveron käyttöönottoa ensi vaalikaudella, selviää sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Sosten kyselyssä.
Terveysperusteista veroa puoltavat sen laajapohjaisuus, haittaveromaisuus ja ohjaava vaikutus suotuisampiin tuotteisiin. Valtio saa verotuloja ja samalla kannustaa ihmisiä terveellisempiin elintapoihin. Verotuoton laskiessa myös terveyskulujen pitäisi laskea.
Puolueista perussuomalaiset on skeptisin sokeriveron hyödyille, muttei suoraan vastustakaan terveysperusteista veroa.
Soste mielii seuraavaan hallitusohjelmaan selvää kirjausta terveysperusteisen veron valmistelusta. Ensimmäisenä tulilinjalla on korkea sokeripitoisuus, sittemmin suolapitoisuus ja kova rasva.
Terveysvero on piikkinä elintarviketeollisuuden lihassa.
Terveysvero on tosin piikkinä elintarviketeollisuuden lihassa.
Elintarvikekonserni Fazer herätti hämmennystä ilmoituksellaan, ettei sittenkään siirrä sokerimakeisten tuotantoa uuteen tehtaaseen Lahteen vaan vain suklaatuotteiden valmistuksen. Konserni perusteli asiaa kuluttajakäyttäytymisen muutoksilla, korkotason nousulla ja myös kaavailluilla terveysverolla.
Vuosi sitten paikkakunnat kilpailivat kieli pitkällä samaisesta Fazerin suurtehtaasta – Kanta-Hämeestäkin mukana olivat Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen kaupungit ja muutama kuntakin.
Yritykset eivät veroja rakasta, mutta muistutetaanpa Fazerin Makeisten toimitusjohtajan kannasta makeisveroon 10 vuoitta sitten. Makeisveroa parempi hänestä olisi ollut sokerin määrään perustuva sokerivero eikä aivan mahdottomalta tuntunut terveyden nimissä verotuksen laajentaminen rasvaisiin ja suolaisiin tuotteisiin.
Vuonna 2011 voimaan tullut makeisvero poistui kilpailua vääristävänä vuoden 2017 alussa. Vero nosti hintoja. Se ei vaikuttanut tuotteiden kulutukseen muuten paitsi niin, että kuluttajat alkoivat suosia sokeroitujen sijaan sokerittomia virvoitusjuomia.
Virvoitusjuomavero on nyt päätetty porrasta kahden veroluokan sijaan terveysvaikutteisesti kuuteen veroluokkaan tuotteen sokeripitoisuuden perusteella
Sokerivero pitää ulottaa kaikkiin lisättyä sokeria sisältäviin tuotteisiin.
Haittaveroa voi olla ikävä maksaa, mutta paljon kalliimmaksi käyvät ajan kuluessa väestön lihominen, hampaiden reikiintyminen, diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit. Kansalaisten terveys kiittää, kun herkkujen sokeripitoisuus laskee.