Putkalakia on valmisteltu ja vatkattu jo vuodesta 2015 lähtien. Se piti saada valmiiksi tällä hallituskaudella, mutta yritykseksi jäi. Helsingin Sanomien mukaan putkalain valmistelu jatkui vielä keväällä 2022, mutta se hiipui loppuvuoteen mennessä, koska kävi selväksi, ettei poliisille tule järjestymään lisärahoitusta, jonka lain voimaantulo olisi edellyttänyt.
Putkalain uudistamisen tavoitteena on ehkäistä putkakuolemia.
Nykyisen mallin ongelma on se, että usein kiinni otettu päihtynyt henkilö päätyy putkaan yhden poliisin vartioimaksi, koska selviämispaikkoja ei ole läheskään kaikissa kaupungeissa.
Usein päihtynyttä henkilöä ei myöskään haluta esimerkiksi ensiapuun ellei hänellä ole hyvin akuuttia terveydellistä ongelmaa. Jäljelle jää siis putka, jossa poliisivartija käy säännöllisesti tarkistamassa asiakkaan voinnin.
Hyvin päihtyneitä ei voi jättää oman onnensa nojaan.
Putkakuolemia on muutamia kymmeniä parilta viime vuodelta.
Suomalainen putkajärjestelmä on saanut arvostelua eduskunnan oikeusasiamieheltä ja Euroopan kidutuksen vastaiselta komitealta. Molemmat ovat olleet sitä mieltä, että putkakuolemia tulisi ehkäistä nykyistä paremmin.
Tutkimusten mukaan selviämisasemilla homma hoidettaisiin edullisemmin kuin poliisin hoivissa.
Nykyinen järjestelmä työllistää poliisia melkoisesti ja vie resursseja kenttätyöstä. Esimerkiksi koko Kanta-Hämeen alueella päihtyneet kuljetetaan Hämeenlinnan Miekkalinnaan asti selviämään. Kuljetuksissa on kiinni partio jos toinenkin ja todennäköisesti akuutimpaakin tekemistä olisi.
Jatkossa tärkeää olisikin saada ministeriöt oikeasti keskustelemaan asioista entistä enemmän ja pohtimaan ratkaisua, joka olisi sekä taloudellisesti järkevä että mahdollinen järjestää koko Suomessa.
Esimerkiksi Norjassa päihtyneet eivät majaile enää putkassa vaan selviämisasemilla ja kyseiset kuolemat vähenivät 75 prosentilla.
Hyvinvointialueilla voisi hyvinkin olla rooli selviämisasemien järjestämisessä.
Sosiaali- ja terveysministeriössä onkin parhaillaan valmistelussa selvitys selviämispalveluista. Se antaa toivottavasti kättä pidempää siihen, millainen tilanne nykyisellään on ja mitä sille olisi tehtävissä.
Selvää on se, että hyvin päihtyneitä ei voi jättää oman onnensa nojaan. Enemmänkin pitäisi tarjota yhden luukun periaatetta eli selviämisasemalta saisi halutessaan apua myös raitistumiseen. Kyseessä kun ovat samat asiakkaat kerta toisensa jälkeen.