Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide | Kuorolaulun alasajo uhkaa Forssassa – Wahren-opisto leikkaa kuorotunteja

Olemme saaneet huolestuttavia tietoja ensi kauden kuorolaulun tuntimääristä Wahren-opiston kuoroille. Opisto muuttaa kaikki musiikin kurssit samanmittaisiksi. Tuntileikkaus on melkoinen. Tällä hetkellä tuntimäärät ovat sellaiset, että syksyllä on 36 oppituntia ja keväällä 42 oppituntia. Tulevalla kaudella on sitten enää syksyllä 24 oppituntia ja keväällä 28 oppituntia.

Tämä tietää kyllä sitä, että emme kuoroilla pysty enää harjoittelemaan mitään isompia ja vaativampia teoksia. Harjoittelemme ja lämmittelemme vain vanhoja jo kertaalleen opittuja kappaleita. No ehkä se joulukonserteissa menetteleekin, koska kuulijat haluavat kuitenkin tulla kuuntelemaan niitä perinteisiä lauluja. Toki on myös aina laulettu jotain uuttakin, mutta nyt ei taida aika riittää uusien teosten opetteluun, varsinkin kun laulajat ovat jo hiukan iäkkäämpi ja oppiminen kestää aina vähän pidempään.

Myös keväältä taitaa jäädä vappulaulut esittämättä niin sairaalassa, vanhainkodeissa ja kirjaston edessä. Esimerkiksi mieskuoro hoitaa ja maksaa oman harjoittelupaikan itse, mikä ei kuluta opiston varoja lainkaan. Mieskuoro harjoittelee Työväentalon musiikkisalissa kerran viikossa ja maksamme itse siellä harjoittelun ja myös oman huoneen tavaroillemme. Muiden kuorojen harjoitustilat ovatkin Wahren-opistolla ja eivät joudu maksamaan mitään erillistä korvausta tilojen käytöstä.

Kuoronjohtajien palkkauksen hoitaa kaupunki/Wahren-opisto ja siitä myös mieskuoro saa nauttia. Jos halutaan palkata oma johtaja ja siirtyä pois opiston alaisuudesta, tietää se niin suurta rahallista panostusta, ettemme siihen pystyisi. Kuoronjohtajien palkkiot ovat varmaankin sellaista 70–80€/h ja siihen sitten vielä työnantajamaksut päälle, ettei taida onnistua.

Päättäjien olisi hyvä tutustua Lääkärilehti 74, nro 21 (2019), Liisa Ukkola-Vuotin artikkeliin: Miten musiikki vaikuttaa terveyteen. Artikkelista löytyy suuri joukko psykologisia vaikutuskohteita, fysiologisia vaikutuskohteita, solu- ja molekyylitason vaikutuskohteita.

Miettikää päättäjät nyt vielä kerran, mitä olette tekemässä. Vaalitkin ovat juuri kohta ajankohtaiset.

Forssan Mieskuoron puheenjohtaja