Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mielipide | Populistisia valheita SDP:n esittelemästä hyvinvointiohjelmasta

Persut ja Kokoomus eivät näköjään ymmärrä mitään hyvinvoinnin edistämisen merkityksestä yhteiskunnalle ja taloudelle. He vain haluavat pakkomielteisesti ideologista syistä yksityistää terveydenhoidon. Tästä syystä he nyt levittävät populistisia valheita SDP:n esittelemästä hyvinvointiohjelmasta, joka perustuu tutkimukseen ja kokemukseen siitä, miten ennaltaehkäisy voi parantaa ihmisten elämänlaatua ja vähentää kustannuksia pitkällä aikavälillä.

Toisin kuin Kokoomuksen ja persujen trumppilaiset konservatiivit eli korsut väittävät, Marinin hallitus ei suinkaan ole romahduttanut terveydenhuoltoa vaan korjannut vaurioita, joita Sipilän hallitus aiheutti. Sotea ei ole rakennettu suunnitelmatalouden ideologialla, mutta ei myöskään korsujen harmiksi kapitalistisen ideologian mukaisesti vaan perusteelliseen tutkimukseen perustuen ja demokraattisella päätöksenteolla.

Korsujen lyhytnäköinen trumppilainen populismi on myös kaukana Kokoomuksen perinteisestä liberaalien sivistysporvarien linjasta. Tulevissa vaaleissa on siis kyse myös näiden linjojen valtataistelusta kokoomuksen sisällä. Persuja trumppilaiset korsut taas vievät niin, etteivät he edes ymmärrä vikistä. Jos korsut pääsevät valtaan, kärsii siitä myös suuri osa kokoomuksen ja erityisesti persujen kannattajista.

Toisin kuin korsut nyt väittävät, SDP:n hyvinvointiohjelma ei pahenna henkilöstöpulaa vaan päinvastoin auttaa ratkaisemaan sen ongelmia. Kun jo sairastuneiden lisäksi terveystarkastuksia suunnataan myös niille, jotka ovat vaarassa sairastua tai syrjäytyä, vältetään monia inhimillisiä kärsimyksiä ja säästetään myös resursseja. Terveystarkastukset eivät siis vie työvoimaa pois muista palveluista vaan vapauttaa niihin resursseja. Terveystarkastusten avulla voidaan tunnistaa ja hoitaa ongelmia ajoissa, jolloin vältytään vakavammilta sairauksilta ja kalliimmilta hoidoilta. Terveystarkastusten avulla voidaan myös tukea ihmisiä työllistymään tai pysymään työelämässä. Näin säästetään veronmaksajien rahoja ja lisätään hyvinvointia.

Korsut ovat vastuuttomia ja välinpitämättömiä ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. He haluavat vain leikata julkisia palveluita ja heikentää sosiaaliturvaa. He eivät välitä siitä, että Suomessa on kasvavia terveyseroja eri väestöryhmien välillä. He eivät välitä siitä, että Suomessa on yli miljoona ihmistä, jotka kärsivät yksinäisyydestä tai mielenterveysongelmista.

Mäkynen ihmeissään oikeistopuolueiden reaktiosta: ”Suomella ei ole varaa siihen, että kaikki ehdotukset ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi tuomitaan” (https://demokraatti.fi/ 10.3.2023)

– Tarvitsemme asennemuutosta. Uupumus, mielenterveysongelmat ja kansansairaudet tulevat julkiselle taloudelle kalliiksi ja hintalappu vain kasvaa tulevina vuosina. Suomella ei ole varaa siihen, että kaikki ehdotukset ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi tuomitaan oikeistopuolueiden taholta saman tien epärealistisiksi, Mäkynen sanoo.