Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pitääkö suomalaisten alkoholinkäyttöä vielä kontrolloida?

Viina on yksi kestoaihe eduskuntavaaleissa, keskustelua aiheuttaa ainakin hinta, Alkon monopoliasema, myyntiajat ja tuontirajoitukset. Miten meistä saataisiin semmoisia eurooppalaisia, fiksusti viinaa käyttäviä maailmankansalaisia? Vieläkö meidän alkoholinkäyttöä pitää kontrolloida?

Ensimmäinen muutos, jonka itse haluaisin tapahtuvan jo seuraavalla kaudella, on myyntiaikojen vapautus. Kauppojen pitäisi saada myydä kaikkia tuotteitaan aukioloaikojen puitteissa. Meillä on paljon kauppoja, jotka ovat yömyöhään auki, mutta paria olutta ei sieltä voi ostaa iltaysin jälkeen. Jos tämä saataisiin edes muutettua vapaammaksi.

Hinta on Suomessa viritetty hyvin korkeaksi, verottamalla tuotteet maksimaalisesti. Hinta on niin korkea, että sitä varten lähdetään ihan varta vasten ulkomaille viinan hakumatkalle. Laivayhtiöt ja kohdemaat kilpailevat vinnanhimoisista pohjoismaalaisista ostosmatkailijoista. Nyt verotuksen avulla siirrämme myyntivoitot ulkomaille ja meille jää vain mahdolliset alkoholista aiheutuvat terveyshaitat.

Alkon monopolia ollaan aina silloin tällöin murtamassa, mutta riittävästi ei saada kansanedustajia asian taakse. Jos myynti vapautuisi ja joku lähikauppa saisi myydä viiniä tai jopa viinaa kaupasta, niin sitten meistä tulisi kai alkoholisteja. Alkoholilakia kevennettiin ja 5,5-prosenttiset saatiin kauppaan, myynti muuttui, mutta ei lisääntynyt.

Tuontiin on tehty kaikenmaailman rajoituksia, ettei vaan kukaan ala kuorma-autolla tuomaan viinaa rajan yli. Toisesta suunnasta saa tuoda paljon, toisesta vähän. Kyllä tulli sitten tarkistaa määrät ja käyttötarkoitukset. Holhousyhteiskunta on voimissaan.

En tässä ottanut kantaa ministereiden juopotteluun, siitä on kirjoitettu aivan riittävästi.

eduskuntavaaliehdokas (ps.) / Häme