Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Pääkirjoitus Odotettu, ennakoitu ja elintärkeä: Turkki on mukana! – Hienosti johdettu Sauli Niinistöltä

Nopeasti kääntyvät turvallisuuspolitiikan tuulet. Perjantaina Turkista kuultu historiallinen uutinen oli odotettu, ennakoitu ja lopultakin – elintärkeä. Vielä ”hetki sitten” monet keskeiset poliitikot ja tavalliset kansalaisetkin suhtautuivat epäillen Suomen Nato-jäsenyyteen. Eivät enää.

Este on poissa: Turkki on mukana!

Aika Naton odotushuoneessa on tuntunut pitkältä, mutta loppusuora on kuitenkin ollut jopa kiitettävän nopea. Suomi haki yhdessä Ruotsin kanssa puolustusliiton jäsenyyttä 17. toukokuuta viime vuonna.

Odotus on nyt saamassa palkintonsa. Perjantaina vahvistui myös se, että Ruotsi on jäänyt matkalla kyydistä, mutta tulee perässä. Presidentti Niinistö teki Ankarassa voitavansa. Hän ilmaisi Turkin presidentille Recep Tayiip Erdoganille, ettei "Suomen Nato-jäsenyys ole täydellinen ilman Ruotsia". Erdogan odottaa vielä Ruotsilta "seuraavia askeleita". Peli jatkuu. Suomi sai osuutensa kuitenkin kunnialla maaliin. Unkarikaan ei ole enää ongelma.

Kenestä on Niinistön saappaisiin alle vuoden päästä pidettävissä vaaleissa?

Presidentti Niinistö tuli kohteliaasti kumartaneeksi vaaleihin valmistautuvalle presidentti Erdoganille, mutta kyseessä oli ja on Suomen etu sekä turvallisuus historiallisella tavalla.

Seremonioita rakastava Erdogan sai osakseen juuri sellaista kunnioitusta, mitä hän haluaa. Kansalliset symbolit kuten modernin Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin hautamuistomerkki ovat äärimmäisen tärkeitä – etenkin maan vallanpitäjille. Nyt koettu vierailu mausoleumilla oli ehkä yksi Sauli Niinistön virkauran pysähdyttävimmistä hetkistä.

Niinistö jää historiaan presidenttinä, joka ulkopolitiikan johtohahmona – sittenkin keskeisenä sellaisena – ja puolustusvoimien ylipäällikkönä oli johtamassa Suomen Naton lujien turvatakuiden piiriin. Hienosti johdettu! Kenestä on hänen saappaisiinsa alle vuoden päästä pidettävissä vaaleissa?

Seuraavaksi Niinistön kynä käy ensi viikolla, kun hän vahvistaa Natoon liittymistä koskevan lain.

Myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin liikkumavara on käytetty. Hän ei saapunut Turkkiin sattumalta samaan aikaan Sauli Niinistön kanssa.

Unkarilla ei ole sellaista merkitystä Naton sisällä tai suhteessa Yhdysvaltoihin kuin Turkilla – tai Suomella. Veljeily Venäjänkään kanssa ei tuottane enää etua Orbánille.

Naton kesän huippukokous pidetään Liettuan Vilnassa, jossa muistetaan elämä neuvostotyrannian alla ja myös maan vapautumista edeltäneet, Vilnan verilöylyksi kutsutut tapahtumat talvella 1991.