Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pakkausjätteiden keräys haastaa kerros- ja rivitalojen asukkaat, mutta kiukuttelu ei auta

Jätelakiuudistus ajaa kierrätystä voimallisesti myös paikallisiin koteihin. Samalla jätelaki yhtenäistää Suomessa kovin vaihtelevat käytännöt.

Viime kesänä voimaan tuli biojätteiden erilliskeräysvelvollisuus vähintään viiden asunnon kiinteistöillä. Tänä keväänä Loimi-Hämeen Jätehuolto toimittaa näille kiinteistöille uudet pakkausjäteastiat, sillä pakkausjätteiden keräys alkaa alueella LHJ:n järjestämänä heinäkuussa.

Jäteastioiden ja katosten sijoittelu vaatii oman puntarointinsa, kun erilaisia jätteitä on seitsemää sorttia ja samalla on pidettävä huoli turvaetäisyyksistä rakennuksiin.

Hankaluutta tuottavat taloyhtiöiden pienet pihat. Jos taloyhtiöt ovat sopivasti vierekkäin, pulma ratkeaa yhteisellä keräyspisteellä.

Ihmisten into lajitella jätteitään vaihtelee suuresti.

Taloyhtiöissä on puntaroitava ja seurattava, mikä tyhjennysväli on millekin jätteelle juuri sopiva, ettei tulisi maksettua turhasta. Lajittelu vähentää joka tapauksessa olennaisesti kalliin sekajätteen määrää.

Lain mukaan kuluttajien kustannukset eivät saa merkittävästi nousta, mutta se vaatii keräysastioiden koon ja tyhjennysvälin tarkkaa ja aikaa vievää optimointia. LHJ:n apu on tarpeen järjestelmän sisäänajossa.

Loimaan suunnalla biojätteiden keräys ja kuljetus alkaa Loimi-Hämeen Jätehuollon järjestämänä syyskuussa.

Ensi vuoden heinäkuussa biojätteiden keräysvelvollisuus laajenee kaikkiin vakituisiin asuinkiinteistöihin eli myös omakotitaloihin vähänkin isommissa taajamissa. Vaihtoehtona on biojätteiden kompostointi.

Jätelain määräykset ovat perua EU:n jäsenmailleen asettamista tavoitteista kierrätyksen lisäämiseksi ja ympäristön parhaaksi. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii ennen muuta tehokasta lajittelua joka kotitaloudessa.

Lajittelun pitäisi kyllä onnistua. Olemmehan maailman kärkeä pullojen ja tölkkien palauttamisessa panttien voimalla mutta myös papereiden ja kartongin kierrätyksessä. Muussa on parannettavaa.

Ihmisten into lajitella jätteitään vaihtelee suuresti. Tärkein ensi askel on biojätteen erottelu sekajätteestä. Seuraava askel on pakkausjätteet.

Kiukuttelu ei enää auta. Paha mieli kannattaa vaihtaa hyvään omatuntoon.

Pakkausjätteiden kuten muovin ja kartongin lajittelu on käynyt monessa kotitaloudessa jo tutuksi. Heinäkuusta alkaen rivi- ja kerrostaloasukkaiden ei tarvitse kuskata pakkausjätekuormia erilliseen kierrätyspisteeseen, vaan käynti kotipihassa riittää.