Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan uusi Kuosikeskus avautuu tänään – Iloa, valoa, värejä eikä kangaspölystä tietoakaan

Forssan Kuosikeskus avataan yleisölle tänään kello 12. Kuosikeskus on suomalaisen painokankaan historian ja tuttujen kuosien mekka.

Ikkunat kertovat Kuosikeskuksen paikan Forssan Kehräämön Piippuaukion laidalla. Valkoiset kuosit teippeinä ikkunoissa vihjaavat, että niiden takaa löytyy teollisen painokankaan historia Suomessa.

Kankaanpainaminen alkoi Forssassa ensimmäisenä Suomessa vuonna 1861. Forssa myös pysyi kotimaisen painokankaan keskeisenä tuotantokeskuksena suurteollisen painokangastuotannon ajan. 1930-luvulta lähtien se eli osana Finlaysonin tekstiilikonsernia, ja forssalaisen painokankaan teollinen tarina jatkui aina vuoteen 2009 asti.

Lue tästä juttukokonaisuuden toinen osa: Viiden naisen tiimi puristi miljoonista Forssan tilkuista pian avautuvan Kuosikeskuksen – Näin he muistelevat nyt

Pysähdy hetkeksi tuulikaappiin

Näkymä tuulikaapista imaisee sisään Kuosikeskuksen tilaan. Hetkeksi kannattaa kuitenkin seisahtua ja katsoa mihin on astumassa. Tila tulvii valoa, ilmaa ja värejä, arkistojen pimeydestä ja tehtaiden kankaanpölystä ei ole tietoakaan.

Ensimmäisenä katse kiinnittyy oikealle ja siellä punaiseen kretonkien kulmaan. Sisään astuttuaan huomaa, että esillä on valtaisa määrä sävyittäin punaisesta tummiin järjestettyjä nenäliinan kokoisia kuosinäytteitä.

Punaisesta kulmasta katse lähtee etenemään kohti kattoa. Siellä leijuvat väreittäin lajitellut tilkut kuosimetsänä, jonka ilmavirta saa keinumaan. Tilkkujen valintaa oli mukana tekemässä Ihana kukka -näyttelyn yleisö, joka sai osallistua lajittelutyöhön.

Eteenpäin kohti tilan takaosaa ja sen voimakkaita sisustustekstiilejä ohjaavat myös seinälle asetellut hillitymmät leninkikankaat.

Huonetila kääntyy oikealle kulman taa ja sieltä paljastuvat lopulta 1980–90-luvun kahisevat ulkoilupukukuosit. Kaikkia kankaita saa hypistellä.

Hypisteltävää, selailtavaa ja tutkittavaa

Esillä ei ole vain yksittäisiä tilkkuja ja kankaita, vaan niistä tehtyjä jäsenneltyjä installaatioita. Ne esittelevät eri aikojen ja tyylien painokankaita. Installaatiot ovat oivaltavia: esimerkiksi 1950-luvun leninkikankaat esitellään pyörteinä, 1960-luvun kuosit kulmikkaina.

Lisäksi Kuosikeskuksen näyttely sisältää yleisöystävällisesti selailtavaa tietoa, kuvia ja suunnittelijaesittelyjä.

Näyttelyn vuorovaikutteiset toimintapisteet tarjoavat erilaisia tapoja kokea ja tehdä historiaa uusiksi. Näyttelyssä voi rakentaa itse uusia kuoseja valopöydällä, tutkia värejä ja kangassidoksen rakenteita tai pyörittää telapainokoneen kampea.

Museossa toimii myös pieni puoti, jonka tuotteet valmistetaan tekstiiliarkiston ylijäämämateriaaleista.

Näyttelytilan lisäksi Kuosikeskuksesta löytyy tekstiiliarkistohuone säilytysjärjestelmineen, iso työskentelyhuone ja toimistotilaa.

Lue myös: Forssan valtuusto päättää kuosikeskuksen perustamisesta ja tilojen peruskorjauksesta (26.5.2020)

Lisää taustaa: Forssan tekstiiliperintö järjestykseen talkoilla – Aineisto jaetaan museokokoelmaksi ja käyttökokoelmaksi (21.2.2019)

Tekstiilien kuosikeskus tarvitsee Forssassa tilat kehittyäkseen (25.3.2018)