Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssalainen Eila Murtolahti koki Taysissa elämänsä painajaishetken, joka kääntyi isoksi perheonneksi – Palkittu äiti on kiitollinen ihmisten avuliaisuudesta

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 9.5. 2021. Eila Murtolahti on viiden lapsen äiti ja 15 lastenlapsen mummi. Kun perheessä oli neljä alle 2-vuotiasta, ihmiset lahjoittivat perheelle maitorahaa ja tulivat talkoilla yököiksi, jotta äiti sai nukkua.

Eila ja Pekka Murtolahti menivät päälle kolmekymppisinä naimisiin, mutta sitten alkoi tapahtua.

– Olen sairastanut alta kouluikäisestä reumaa, emmekä siksi osanneet ajatella enempää kuin kahta lasta, Eila Murtolahti kertoo.

Esikoinen Hanna syntyi vuonna 1980, ja pian vanhemmista alkoi tuntua, että tytölle olisi kiva saada leikkikaveri.

Kun Hanna oli puolen vuoden ikäinen, perhe teki muuttoa Virroilta Ikaalisiin. Oli kova pakkaspäivä ja muuttoauto oli juuri lähdössä, kun Pekan tuntema uskovainen nainen riensi lakitta ja takki napittamatta tuomaan Jumalalta saamaansa viestiä Ikaalisissa syntyvistä kolmosista.

– Vinkkasimme silmää ja ajattelimme, että mummo on ihan tärähtänyt.

Eila Murtolahti naurahtaa kokeneensa elämänsä painajaishetken, kun hän seuraavana syksynä makasi raskauden vuoksi Taysissa lääkärin tutkittavana.

– Hän kysyi hoitajalta, näetkö saman. Ajattelin, että se on vesipää tai jalka puuttuu, joku ongelma on.

Lääkäri kertoi, että odotus voi jatkua onnellisesti mutta lapsia ei ole tulossa yksi tai kaksi vaan peräti kolme.

– Hymyilin kuin hangon keksi. Sillä hetkellä muistin saamamme sanoman ja tiesin, että kaikki menee hyvin.

Ikaalislaiset avasivat pankkitilejä ja yököttivät talkoilla

Ikaalisiin ei ollut syntynyt kolmosia ainakaan sataan vuoteen. Noorasta, Leevistä ja Joonasta tuli pikkujulkkisia, joille itse kaupunginjohtaja tuli pitämään pönäkän puheen.

Neljän alle 2-vuotiaan perheessä mukulamekkalaa piisasi. Murtolahdet ovat ikuisesti kiitollisia saamastaan avusta: Ikaalislaiset avasivat kolmosille pankkitilejä, joiden rahoilla ostettiin äidinmaitoa, kun Eila ei saanut reumalääkityksen vuoksi imettää. MLL:n naiset kävivät alkuun kerran viikossa talkoilla yökköinä, jotta äiti nukkua enemmän kuin 40 minuuttia kerrallaan.

Hannan seuraksi palkattiin abiturientti, joka vei tyttöä satutunnille, leikkikentille ja opetti luistelemaan.

Leena-nimisestä kodinhoitajasta tuli niin läheinen ystävä, että hänen synnyinpaikallaan Hämeenkyrössä lapset viettivät myöhemmin monta kesäpäivää kalastaen, uiden ja maatalon eläimiä paijaten.

– Suren ja säälin nykyajan äitejä, ettei tällaista kodinhoitoapua enää saa. Pitäisi ajatella laajemmin eikä niin, että yksi perhe selvitköön.

Ihan tavallinen äiti

Kun kolmoset olivat 4-vuotiaita, perheeseen syntyi kuopus Miika.

Forssan Rantalanmäkeen Murtolahdet muuttivat Pekan töiden perässä elokuussa 1988. Eila työskenteli nuoruudessaan lastenkodissa ja seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä mutta on naimisiin mentyään ollut pääosin kotiäitinä. Sen ohessa hän on tehnyt vapaaehtoistyötä seurakunnassa ja Katukirkossa ja toiminut kahdesti kaupunginvaltuutettuna.

– Äitinä olen vajavainen ja ihan tavallinen. Parhaani yritän ja uskon, että niin jokainen äiti haluaa yrittää.

Vaikeimmat ajat liittyvät kolmen lapsen reumaan sairastumiseen ja hoitojaksoihin, kun ikävöivä lapsi piti jättää moneksi päiväksi Heinolan reumasairaalaan.

Murtolahti on onnellinen, että lapset ovat silti löytäneet paikkansa työelämässä.

– Kaikesta on selvitty vallan hyvin, kun kertoo murheensa ihmistä suuremmalle instanssille.

Vauvat eivät mene pilalle, vaikka kasvavat

Lasten lisäksi valtavasti ilonaiheita elämään antavat 15 lastenlasta, joista vanhin on 14-vuotias ja hännänhuippu Armas täyttää elokuussa vuoden.

– Joka ikinen vauva on niin suloinen, eivätkä ne pilalle mene vaikka kasvavat.

Murtolahtien lapset ovat harrastaneet musiikkia, käsitöitä ja jalkapalloa, joka on mieluinen laji myös lapsenlapsille.

Kerran pelin tuoksinassa kävi niin, että 4-vuotiaan superpotku osui maalivahtina toimineen mummin kyynärsauvaan. Mummi kaatui kyljelleen ja käsi meni murteeseen.

Kun on rauhallisempien leikkien aika, Murtolahti piirtää ja tekee palapelejä lastenlasten kanssa. Hänelle itselleen tärkeitä harrastuksia ovat lukeminen, kirjoittaminen ja vapaaehtoistyö seurakunnassa.

Murtolahti hoitaa Vapaaseurakunnan ja Israelin ystävyysseuran tiedotusta, ja aikoo kenties joskus kirjoittaa kirjan omasta elämästä. Se jäisi jälkipolville muistoksi.

Kaikkein tärkeintä on rehellisyys

Eila Murtolahti toivoo, että lapsilla säilyisi yrittämisen halu. Hän on pyrkinyt opettamaan, että kaikkein tärkeintä on rehellisyys.

– Että jokainen toimisi sen mukaan, mikä oikein on ja että omatunto olisi herkkä.

Lapset ovat aina tervetulleita kotiin. Viime viikonvaihde tuntui Murtolahdesta ihanalta, kun kaikki kävivät etukäteen onnittelemassa äitiä.

Tämä äitienpäivä on Murtolahdelle erityinen, sillä hän saa tasavallan presidentin myöntämän äitienpäivän kunniamerkin. – Se aika lailla yllätti ja ilostutti, vaikka ajattelen, että monen monta äitiä olisi ennen minua sen tarvinnut. FL

Lue myös: ”On ihanaa antaa lapsille lämpöä ja saada sitä takaisin” – Äitienpäivän kunniamerkin saanut koijärveläinen Hannaliisa Heikkilä kasvattaa sijoituslapsia kuin omiaan (FL 9.5.2021)