Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helle tappaa kuumina kesinä useammin kuin tulipalo – Tutkimuksen mukaan on oikeastaan vain yksi ratkaisu, jolla huonelämpötilaa pystytään hallitsemaan

Kotien lämpötila ei saisi milloinkaan ylittää 32 astetta ja ikääntyneiden kohdalla 30 astetta. Näin määrittelee asumisterveysasetus.

Liiallinen kuumuus ei tee sisätiloista vain epämukavia vaan myös terveydelle vaarallisia. Tilastojen mukaan hellekesinä kuolee ennenaikaisesti 350–400 suomalaista, mikä on enemmän kuin tulipaloissa menehtyy vuodessa.

Uudet asuinrakennukset pitää suunnitella Suomessa niin, että 27 asteen lämpötilaa ei ylitetä kuin 150 astetuntia kesän aikana. Astetunnilla tarkoitetaan lämpötilan ja ajan tuloa, eli esimerkiksi kahden asteen ylitys viiden tunnin ajan on yhtä kuin 10 astetuntia. – Suunnittelussa käytetään keskiarvokesän lämpötiloja 30 vuoden ajalta, ei hellekesän lämpötiloja. Siksi jo nykyisinä hellekesinä sisälämpötilat nousevat uusissa rakennuksissa epämukavan ja jopa vaarallisen korkeiksi, Aalto-yliopiston LVI-tekniikan professori Risto Kosonen . ennustaa.

Kosonen on ryhmineen mukana Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa, jonka tavoite on selvittää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa rakennusten sisälämpötiloihin ja ihmisten lämpöviihtyvyyteen. Mukana ovat myös THL, Itä-Suomen yliopisto ja Ilmatieteen laitos.

Lue myös: Auta pihapiirisi pieniä kavereita kuumuudessa – Forssalaisen Ilonan pihan juoma-astioilla käy nyt vilske (FL 15.6.2021)

Korkea ikä ja perussairaudet lisäävät kuumuuden vaarallisuutta. Siksi hankkeessa tutkitaan laboratorio-oloissa, miten lämpötilan nouseminen vaikuttaa ikääntyneiden koehenkilöiden fysiologiaan ja viihtyvyyden kokemukseen.

Kososen mukaan helpot ja edulliset jäähdytysmetodit, kuten tuulettimet ja puhallintakit vaikuttavat toimivan hyvin päiväsaikaan, mutta yöllä nukuttaessa niiden käyttäminen ei ole yhtä tehokasta ja mukavaa.

– Silloin koneellinen jäähdytys on oikeastaan ainoa ratkaisu, jolla huonelämpötilaa pystytään hallitsemaan. Jälkikäteen asennettu ilmalämpöpumppu ei ole kovin kalliskaan, ja sen käyttämä sähköenergia on luokkaa 50–150 euroa vuodessa, hän sanoo.

Kosonen uskoo vahvasti, että lämpöviihtyvyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, kun ilmaston lämpenemisen seurauksena hellejaksot yleistyvät selvästi.

– Ihminen viettää kuitenkin 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa.