Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avoimena oli 500 kesätyöpaikkaa

Kolme iloista uutista työmarkkinoilta: vaikka kaikkien tarjolla olevien töiden määrä Forssan seudulla on romahtanut, on kesätöiden määrä pysynyt jo vuosia ennallaan.

Nuoret ovat erittäin aktiivisia työnhakijoita, ja heillä on kova motivaatio saada kesätyöpaikka.

Myös työnantajat haluavat työllistää. Joissain yrityksissä suorastaan keksitään nuorille töitä, koska halutaan olla mukana nuorten työllistämistalkoissa.

Nämä uutiset tulevat Hämeen TE-toimistosta. TE-toimiston mukaan Forssassa ja sen ympäristökunnissa oli tänäkin vuonna tarjolla noin 500 kesätyöpaikkaa. Lukemaan kuuluvat myös kausityöpaikat, joihin palkataan usein aikuisia.

Teollisuuden alalla oli tänä kesänä tarjolla 250 kesätyö- tai kausityöpaikkaa, joista 120 oli HK Scanin Forssan tuotantolaitoksen paikkoja.

Kaupunki ja seurakunta ovat myös merkittäviä työllistäjiä. Iloisten uutisten vastapainoksi on tarjolla ikävämpiä uutisia: Alle 18-vuotiaiden nuorten on yhä vaikeampi saada kesätyöpaikka.

Alaikäisen palkkaamista haittaavat lainsäädännölliset esteet. Samaan aikaan yrittäjillä on mistä valita, sillä kesätyötä hakee myös yhä useampi työtön aikuinen. Tästä johtuen hakijoiden määrä on viime vuosina kasvanut. Jotkut yrittäjät ovat halunneet korvamerkitä työnsä juuri nuorille, mutta eivät tietenkään kaikki.

-Yrityksiin kaivataan lomien ajaksi ammattinsa osaavia henkilöitä. Samaan aikaan yritysten aputyöt ovat vähentyneet. Enää ei tarvita mapittajia, postittajia ja puhelimeen vastaajia, yrityspalveluiden asiantuntija Mari Pöysti sanoo. Onkin selvää, että ammattikoulussa opiskelevan nuoren on helpompi saada kesätöitä kuin lukiolaisen. Syynä on ammattiosaaminen.

Esimerkiksi Forssan ammatti-instituutissa lähihoitajaksi opiskeleva Emma Koskinen sai täksi kesäksi kolme työpaikkaa: lähihoitajan sijaisuuden, kolmen viikon leiriohjaajan paikan sekä tarvittaessa töihin kutsuttavan hoitajan paikan.

Koskisen opiskelukaveri Essi Hirvikoski sai paikan kesätyöhaun ulkopuolelta. Hän voi jatkaa työssään henkilökohtaisena avustajana niin pitkään kuin kykenee. Käytännössä Hirvikoski aikoo tehdä töitä vielä syksyllä opintojen ohessa. Lukiolainen Miika Sjöman sen sijaan jäi tänä kesänä yllättäen ilman työpaikkaa. Hän on aiempina kesinä työllistynyt, mutta nyt edes 11 työhakemusta ei riittänyt.

-Vain yhdestä paikasta ilmoitettiin, että valinta ei tällä kertaa kohdistunut minuun. Muista paikoista ei ole kuulunut mitään, Sjöman harmittelee.

Hänen mukaansa kesätöiden hakemisen ongelmana ovat usein vaatimukset. Töiden saannin edellytyksenä on joko täysi-ikäisyys, hygieniapassi, työturvallisuuskortti tai jokin muu asia, joka lukiolaiselta yleensä uupuu. Vakituisessa työssä puurtava aikuinen ajattelee helposti, että vapaa kesä on unelmien täyttymys. Miika Sjöman olisi kuitenkin mieluummin töissä kuin vapaalla. Kesäloma tarkoittaa toki aikaa tehdä kaikkea, mutta mistä saisi rahaa, jotta voisi nauttia lomasta?

Eikä kyse ole pelkästä rahasta. Sjöman arvostaa kaikenlaista työkokemusta. Hänen ystäväpiiriinsä ei kuulu yhtäkään sellaista nuorta, joka haluaisi viettää oloneuvoksena koko pitkän kesän. Ilmiö on Sjömanin ystäväpiiriä laajempi. Nuorten kova työmotivaatio on kiinnittänyt myös Mari Pöystin sekä Forssan yhteislyseon opinto-ohjaajien Nana Pirhosen ja Arja Laajalehdon huomion.

-Nuoret kokevat kesätyön tärkeäksi sekä työkokemuksen saamisen että oman rahan ansaitsemisen kannalta. Suurin osa toivoo saavansa töitä ainakin muutamaksi viikoksi kesän aikana. Olisi tärkeää meidänkin mielestämme, että jokaisella nuorella olisi niin halutessaan mahdollisuus edes lyhyeen työkokemukseen kesän aikana, opinto-ohjaajat sanovat. Vaikka tänä viikonloppuna vietetään jo valmistujaisia, Mari Pöysti muistuttaa, ettei vielä ole liian myöhäistä löytää töitä ainakin osaksi kesää. Hän kehottaa nuoria hyödyntämään koko verkostonsa etsiessään sopivaa työnantajaa. Yksi vaihtoehto on lähteä hattu kourassa kiertämään yrityksiä. -Yrittäjät ovat sitä ikäpolvea, joka arvostaa kasvotusten tapahtuvaa työnhakua. He haluavat nähdä henkilön ennen kuin palkkaavat tämän. Yrityksistä saattaa hyvinkin löytyä vielä tarvetta avulle vaikka pariksi viikoksi. FL