Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheterapeuteista on huutava pula Forssassa

Puheterapeutti Tuula Rantala silittää kättään ja sanoo ”kissa”. Sen jälkeen hän taputtaa lonkkaansa ja sanoo koira. Näin hän opettaa sellaisia lapsia puhumaan, joiden puheentuotto on hankalaa.

Tukiviittomat ovat vain yksi työkalu monien työkalujen joukossa. Puheterapia on laaja ala, joka hoitaa useita eri puheentuottamisen ongelmia. Hoitomenetelmiä tulee jatkuvasti lisää. Tukiviittomien lisäksi puheterapeuteille tuttuja menetelmiä ovat vaikkapa lorut, pelit, kielen voimisteluliikkeet, kertomisharjoitukset, värivihjemenetelmä, kosketusvihje sekä sähköhammasharjaa muistuttava koukku, jolla saa R-äänteen pärisemään.

Suurin osa, noin 85 prosenttia Forssan seudun asiakkaista on lapsia. Tärkein syy tulla puheterapeutin vastaanotolle on se, että lapsi ei ole alkanut puhua 3-4 ikävuoteen mennessä tai ei hallitse jotakin äännettä 5–6 ikävuoteen mennessä.

Ongelman ratkaisemiseksi riittää usein yksikin käynti, jossa tutkitaan lapsen tarpeet ja annetaan vanhemmalle opastusta omatoimiseen harjoitteluun. Lapset kävisivät yleensä mielellään puheterapiassa, koska hoito on lavastettu leikiksi. Resurssit ovat kuitenkin rajalliset, eikä kaikille voida tarjota pitkiä hoitojaksoja.

Lähes koko Forssan puheterapian 40-vuotisen historian aikana on ollut sama ongelma: pula työntekijöistä. Tällä hetkellä pula on akuutti. Yksi kuntayhtymän kolmesta puheterapeutista jäi viime syksynä perhevapaalle, mutta hänelle ei ole löydetty korvaajaa.

-Meillä on ollut viisi kertaa toimi auki, mutta kukaan ei ole hakenut, Ritva Kannisto kertoo.

Hänen mukaansa puheterapeuteista on pulaa koko maassa ja etenkin julkisella sektorilla. Vastavalmistuneet puheterapeutit hakeutuvat töihin mieluummin yksityisille palveluntuottajille kuin kunnille.

-Pula työntekijöistä aiheuttaa sen, että aikuisille on vaikea tarjota hoitoa muuta kuin akuuttitapauksissa, esimerkiksi aivohalvauksen jälkeen. Vaikka Forssan seudulla on kärsitty puheterapeuttipulasta noin 30 vuoden ajan, seutu oli aikanaan varsin edistyksellinen, kun se alkoi ylipäätään tarjota palvelua 40 vuotta sitten.

Historiaa voidaan pitää varsin pitkänä, koska koko ammattikunta oli syntynyt vasta hieman aiemmin.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Puheterapeuttiliitto perustettiin 50 vuotta sitten ja puheterapeutteja alettiin kouluttaa vasta 4 vuotta tuota aiemmin. Ei ollut itsestään selvää, että kunnassa toimi puheterapeutti jo vuonna 1976.

Forssassa kuitenkin aloitti puheterapeuttina Anna Mykkänen, joka loi nopeasti neuvolaan kielellisten taitojen seurantajärjestelmän. Lasten kielen kehityksen seuraaminen oli tuolloin edistyksellistä. -Toiveena olisi, että Forssan seudulla saataisiin yhä tarjottua laadukasta puheterapiaa. Seudulle kaivattaisiin lisää edes yksityisiä toimijoita, Ritva Kannisto sanoo. FL