Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riemukasta oppimista uusin tavoittein

Laulua ja tutustumista ystävyyskoulussa Tartossa, seikkailuja köysiradoilla, kolmen ruokalajin illallinen, tiedettä, naurua, juttelua ja huimia näköaloja.

Kaikkea tätä saivat kokea Tölön koulun kuudesluokkalaiset alakoulutaipaleensa huipennuksessa. Leirikoulu Virossa oli elämys koko luokalle. Kuudesluokkalaiset pääsivät leirikoulussa ja jo sen suunnittelussa uuden opetussuunnitelman mukaiseen oppimiseen.

-Uudessa opetussuunnitelmassa painotetaan tekemällä oppimista ja välillä poistumista luokkahuoneesta uusiin oppimisympäristöihin. Leirikoulussa ei opiskella oppiaineita vaan laajempia kokonaisuuksia. Yhteistyö yritysten kanssa tulee myös luontevasti mukaan, luokanopettaja Juha Alhainen pohtii.

-Leirikoulu opettaa tietysti monenlaista itse kohteesta ja maan kulttuurista. Mekin opiskelimme etukäteen hieman viron kieltä. Tärkeää on kuitenkin se, että lapset oppivat käyttäytymään maailmalla ja hoitamaan asioita ilman vanhempiaan. Aika monelle leirikoulu oli kuitenkin nyt ensimmäinen pidempi matka ilman vanhempia.

Juha Alhainen on opettanut luokkaansa neljän vuoden ajan. Leirikoulun suunnittelu ja rahankeruu alkoi heti kolmannella luokalla. Viro alkoi kiinnostaa monipuolisen ja edullisen tarjonnan vuoksi niin oppilaita kuin vanhempiakin.

Tölön koulu sai pari vuotta sitten ystävyyskouluksi Herbert Masingu Koolin Tartosta, joten Tartto oli luonteva kohde. Ystävyyskoulun lisäksi lapset tutustuivat Tartossa Toomemäen alueeseen ja Ema-jokeen jokialuksen kannelta.

Tiedekeskus Ahhaa osoittautui varsin monipuoliseksi oppimiskeskukseksi. Jade Nummi ja Annika Mäki-Kamppi kertovat keskuksesta luokkalehdessään: Tiedekeskus Ahhaassa riitti nähtävää ja tutkimista, oli painovoimaa, magneettisuutta, keskipakoisvoimaa, illuusioita… Niitä oli melkein loputtomiin! Opekin sanoi että Ahhaa oli parempi kuin Heureka.

Matkalla Tarttoon ja takaisin tutuksi tulivat myös Helsingin nähtävyydet, maailmanperintökohde Suomenlinna, Otepään seikkailupuisto ja kylpylä sekä Tallinnan maisemat.

Rahankeruussa ja tarkassa suunnittelussa auttoi pitkä aika. Luokka möi pakasteita ja pesuaineita ja osallistui koulun myyjäisiin. Oppilaat suunnittelivat ahkerasti matkaa Visit Estonian esitteiden ja internetsivujen avulla. He valitsivat itse esimerkiksi vierailun Otepään seikkailupuistossa. Viking Line ja yhtiön linjapäällikkö Jaakko Ahti auttoivat luokkaa suunnittelussa.

-Itse asiassa kaikki kohteet saisivat kouluarvosanaksi 10+. Lapset pitivät kaikesta; yllättävän kiinnostava kaikille oli Viron ilmailumuseo Tartossa, Juha Alhainen kiittelee.

Kuudesluokkalaisten muistot alakoulusta ja leirikoulusta pysyvät tallessa kronikkalehdessä. Jade Nummi ja Annika Mäki-Kamppi toteavat matkakertomuksensa lopuksi, että hienosti käyttäytynyt kuudes luokka on leirikoulun jälkeen monta kokemusta rikkaampi! FL