Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kestävään kehitykseen kokeilemalla ja tutkimalla

-Patterit viedään sinne missä on patterin kuva. Siinä S-marketin oven vieressä on sellainen paikka.

-Luontoa voi suojella keräämällä roskia. Vaikka maantieltä voi kerätä.

-Pyöräillessä on tärkeää pitää kypärää. Kananmunakaan ei mennyt rikki, kun se putosi, kun sillä oli kananmunakypärä.

-Kauppalista auttaa, että tietää mitä ostaa. Jos ruokaa jää, sen voi viedä biojätteeseen tai eläimille.

-Telkka ja tabletti kannattaa sammuttaa, kun niitä ei katsele. Nyt on valoisaa; valot ei ole päällä.

Tammelalaisen päiväkoti Leinikin 3–5 -vuotiaat lapset ovat tottuneet istahtamaan ympäristöraatiin pohtimaan kestävän kehityksen aiheita. Lapsille samoin kuin päiväkodin henkilökunnallekin ympäristönsuojelu on arkea. Lapset pystyvät aikuisten avulla tekemään näppärästi käsitekartan lähes mistä tahansa ympäristöön liittyvästä aiheesta: vaikka liikunnan lisäämisestä tai ruokahävikin vähentämisestä.

-Parasta tässä on kuitenkin yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys. Tässä vaiheessa asioihin voi vielä vaikuttaa; lapset ottavat hyvin vastaan käytännön ympäristökasvatusta, vastaava lastentarhanopettaja Anu Wessman iloitsee.

Osallisuus omiin asioihin syntyy Vihreän lipun päiväkodissa luontevasti. Lapset ideoivat esimerkiksi juhlia itse. Lapset ja aikuiset saattavat myös leipoa juhliin. Itsestään selvää on, että kertakäyttöastioita ei tässä päiväkodissa tarvita.

Viime vuonna Leinikki pääsi kestävän kehityksen ohjelma Vihreän lipun kestävälle tasolle, mikä tarkoittaa toiminnan vakiintumista laadukkaalle tasolle. Leinikkiläisten ei tarvitse enää raportoida kaikkea pilkuntarkasti, ja kestävään kehitykseen liittyvät teemat voi valita aiempaa vapaammin.

-Tämä toiminta on pohjana koko päiväkodin toiminnalle. Nyt kun mietimme asioita, joita teemme ympäristön ehdoilla, hämmästymme itsekin. Näihin käytäntöihin on jo niin tottunut, ettei niitä enää huomaa.

Vuoropäiväkodilla on omat haasteensa, mutta Leinikissä kaikki toimii, oli paikalla ketä lapsia ja aikuisia tahansa.

-Koko joukko on sitoutunut hienosti tekemään asioita kestävästi, Anu Wessman iloitsee.

Lapset osaavat kierrättää paremmin kuin monet aikuiset. Retkellä kierrätyspisteelle joku lapsista saattaa mennä poimimaan pahvien joukosta muovit pois, jotta koko kuorma ei menisi pilalle.

Leinikki muuttaa tänä kesänä yhteen päiväkoti Maahisten kanssa. Leinikkiläiset pelkäsivät hetken, että työ Vihreän lipun saamiseksi pitäisi aloittaa alusta. Arvioijat kertoivat kuitenkin huojentavan tiedon: toiminta jatkuu samaan malliin kuin ennen muuttoa.

Lapset oppivat kestävän kehityksen periaatteet itse kokeilemalla ja tutkimalla. Veden säästäminen tuli konkreettisesti selväksi, kun käsienpesualtaan vedet johdettiin suoraan saaviin. Aikuiset valvovat edelleen käsienpesua, jotta hana menee kiinni oikeaan aikaan. Käsien kuivaamiseen kaikki käyttävät kankaisia, pestäviä liinoja. Lapset ovat keränneet yhteen kasaan talteen viikon biojätteet, maitopurkit ja muut kierrätettävät. Samalla tutuksi tulevat mittaamisen periaatteet. Keräämisen lopuksi lapset vievät materiaalit itse kierrätyspisteelle.

-Olemme tehneet jo pitkään uuden opetussuunnitelman hengen mukaisia monialaisia kokonaisuuksia.

Leinikki on tehnyt vuosia yhteistyötä naapurissa olevan työpaja Intron kanssa. Kasvimaa päiväkodin pihalle syntyi yhteistuumin, ja viime syksynä päiväkodin ja työpajan väki pääsivät juhlimaan yhdessä sadonkorjuujuhlaa. Ympäristön siistimistalkoiden päätteeksi on mukava paistaa yhdessä makkaraa ja ihastella työn tuloksia. Yhteistyöllä ovat syntyneet niin kasvihuone kuin linnunpöntötkin.

Vihreän lipun päiväkotiin ostetaan mieluummin vähän mutta laadukasta. Kestäviin lelusarjoihin saa täydennystä, ja ympäristömerkityt pesuaineet ja paperit kuuluvat arkeen.

-Paperille voi aina piirtää molemmin puolin, siinä säästyy materiaalia, Anu Wessman muistuttaa.

-Kaikkea ei tarvitse aina hankkia omaksi. Pääsemme tästä helposti kävellen kirjastoon hakemaan lainattavaa. FL