Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opettaja, joka mullisti matematiikan opiskelun

Matemaattisten aineiden opettajana Paanan koululla toimiva Markku Lähderinne on palkittu nykyaikaisesta tavastaan opettaa matematiikkaa.

Lähderinne on kehittänyt opetusmetodin, jossa peruskoulun 9-luokkalaiset voivat valita matematiikan tunnilla taitojaan vastaavan oppimistason. Jokaisella on mahdollisuus kehittyä omalla tasollaan.

Lähderinne on tehnyt opetusvideoita nettiin nuorten käytettäväksi ja laatinut vajaat 500 eritasoista matematiikan tehtävää. Lähderinteen laatimiin tehtäviin siirrytään sen jälkeen, kun oppikirjan tehtävät on laskettu. Lisäksi opettaja pitää nuorille testejä ja yhden loppukokeen. Uusi metodi on mahdollistanut sen, että parhaiten matematiikassa menestyvien oppilaiden ei tarvitse osallistua heikoiten menestyvien opetustilanteisiin. He ovat päässeet etenemään huimasti. Viime vuonna 10 nopeinta yhdeksäsluokkalaista suoritti lukion pitkän matematiikan kurssin hyvin arvosanoin.

Samaan aikaan opettajalla on jäänyt aikaa auttaa henkilökohtaisesti enemmän apua tarvitsevia.

Uudesta metodista ovat hyötyneet kaikentasoiset oppilaat, ja se on myös innostanut nuoria. Paanan koulun opettajien mukaan oppilaiden laskettujen tehtävien määrä on kasvanut huomattavasti, ja oppilaat jäävät usein luokkaan laskemaan välituntienkin ajaksi. Kiinnostuksen myötä myös osaaminen matemaattisissa aineissa on kasvanut.

Lähderinne on jakanut tietoa kokemuksistaan ja käyttämästään opetusmetodista myös Forssan seudun opettajille. Hän on onnistunut herättämään muissakin matematiikanopettajissa innostusta yksilöllistä opetusta kohtaan. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on nyt palkinnut Lähderinteen kannustuspalkinnolla, jonka suuruus on 5000 euroa. Kannustuspalkinto myönnettiin tänä vuonna 20 opettajalle tai työryhmälle, jotka ovat edistäneet matemaattisten aineiden opetusta ansioituneesti.