Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myyrähuippu on luvassa ensi syksynä

-Ajattelitko istuttaa tänä kesänä taimia metsääsi? Mieti uudelleen, kehottaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Otso Huitu.

Tulevana talvena on luvassa myyrähuippu koko Etelä- ja Länsi-Suomen alueella. Metsä- ja peltomyyriä on runsaasti myös Kanta-Hämessä. Myyrät käyttävät ravintonaan mieluiten nuoria taimia.

-Kehotan siirtämään metsänistutuksen ensi vuoteen, Huitu sanoo.

Oikeastaan ensi vuosi on myyrätilanteen kannalta paras mahdollinen vuosi istuttaa taimia. Myyrähuipun jälkeen tulee aina myyräkato. Koska tuleva talvi on runsasmyyräinen, sitä seuraavana talvena myyriä on selvästi normaalia vähemmän. Kierto kulkee Etelä-Suomessa kolmen vuoden sykleissä.

-Jos on jo ehtinyt istuttaa tänä vuonna taimia, on syytä pitää erityistä huolta taimikosta. Heinäntorjunta on tärkeää, jotta myyrillä on vähemmän suojaa ja ravintoa, Huitu sanoo.

Hän suosittelee myös hiirenloukkuja, jos myyräongelma alkaa näkyä. Loukut pitää kuitenkin suojata siten, etteivät linnut tai lemmikit pääse niihin.

Pahimmillaan myyrän tekemät tuhot voivat aiheuttaa miljoonien eurojen menetykset metsänomistajille.

Myös kotipuutarhureiden kannattaa olla varuillaan, sillä juurespenkeissä voi käydä kato. Jos perunoita ja porkkanoita tuleekin aiempia vuosia vähemmän, voi syynä olla maanalainen varas.

Vesimyyrä on puutarhan myyrälajeista yleisin. Se jemmaa juureksia talven varalle tekemäänsä koloon. Huitun mukaan puutarhuri voikin löytää osan sadostaan isosta kuopasta, jonne saapas uppoaa.

Huitu kuitenkin huomauttaa, ettei Luonnonvarakeskus ota kantaa vesimyyrien lukumäärän vaihteluun. Niiden esiintyminen on heikosti ennakoitavissa, eikä Huitu pysty sanomaan, esiintyykö vesimyyriä tänä vuonna Etelä-Suomessa enemmän kuin aiemmin.

Runsastunut peltomyyrä ei ole tavaton näky kotipuutarhoissa. Se tuhoaa esimerkiksi nuoret puut ja pensaat. Huitu suosittelee pitämään pihanurmikon lyhyenä ja suojaamaan nuoret puut runkosuojalla, jos haluaa välttyä myyrän tuhoilta.

Myyräkuume on yksi myyrien aiheuttama ongelma. Kuumetta levittävät kuitenkin vain metsämyyrät. Kuumeen voi saada jopa hengitysilmasta, mikäli rakennuksessa on myyrän jätöksiä. Kesämökkien ja liitereiden siivouksessa kannattaakin olla tarkkana. Jos myyrät ovat asuttaneet rakennusta koko talven, siivous kannattaa tehdä siten, ettei pöly lennä.

Kotipuutarhuria voi helpottaa taistelussa myyrää vastaan tieto siitä, että myyrä on keskeinen osa pohjoista ekosysteemiä ja siksi tärkeä Suomen luonnossa. Myyrä on elinehto 90 prosentille pöllöistä ja haukoista.

Alueella, jossa on paljon myyriä, on myös paljon isoja lintuja. Muutkin metsän pedot keskittyvät saalistamaan myyriä silloin, kun niitä on runsaasti.

Myyrä levittää maan alla sellaisia itiöitä, jotka ovat tärkeitä esimerkiksi metsän kasvulle.

Kyseessä ei siis ole täysin hyödytön tuholainen. FL