Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arviointikertomus kiristi tunnelman Urjalassa

Urjalan valtuusto ei eilisessä kokouksessaan oikein tiennyt, pitäisikö suunpielet kääntää alaspäin vai ylöspäin. Pirkanmaan paras tilinpäätös asukaslukuun suhteutettuna on hieno asia, mutta tulevaisuus huolestuttaa. Arviointikertomuksen käsittelyssä vallitsi kiihkeä tunnelma, sillä muut kuin tarkastuslautakunnan jäsenet ihmettelivät yleisesti arviointikertomuksen negatiivista yleissävyä.

Kunnanjohtaja Hannu Maijala kiitteli itse kunnan luottamushenkilöitä ja työntekijöitä esimerkillisestä kulukurista ja kunnan rahoja säästävistä päätöksistä. Kiitosta hän kaipasi myös tarkastuslautakunnalta.

-Ihmettelen myös sitä, että tarkastuslautakunta arvostelee teknisen johtajan valintaa.

Samoilla linjoilla oli Reijo Kuljuntausta (sd.). Hän kysyi, kuinka päätöksenteon valmistelulla voisi vaikuttaa siihen, ettei valtuusto tekisi omaa valintaansa viranhaltijaksi, jos valtuustolla kuitenkin on oikeus päättää asiasta.

-Ja mitä tarkoittaa lause, että päätöksenteko on lyhytnäköistä ja taitamatonta nuorallakävelyä, Kuljuntausta kyseli.

Kokoomuksen Heidi Rytky ihmetteli, millä kokemuksella tarkastuslautakunta arvioi kunnan ja vähän muidenkin tapahtumia.

-Arviointikertomuksessa sanotaan, että tapahtumat on järjestetty vanhalla rutiinilla.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Pasi Ruuska (ps.) muistutti, että tarkastuslautakunnan tehtävä on katsoa tulevaisuuteen ja etsiä nykykäytännöistä epäkohtia, joihin on puututtava.

-Tarkastuslautakunnalle kukaan ei ole esittelemässä asioita. Meidän on kaivettava kaikki itse ja omalla ajalla. Ei ole kahtasataa alaista hiomassa sanamuotoja.

Urjalan tilinpäätös viime vuodelta jäi reilusti plussan puolelle. Kaikkiaan 2,8 miljoonan euron vuosikatteesta tehdään puolen miljoonan varaus yhtenäiskoulun investointikustannuksiin ja tilkitään vanhaa alijäämää. Puskuria tulevaisuuteen jää silti vielä 800000 euroa.

Suurimmat säästöt syntyivät viime vuonna perusturvassa, jonka kulut alittuivat 1,2 miljoonaa euroa. Erityisesti vanhuspalveluissa kertyi säästöä.

Tarkastuslautakunta toteaa talouden korjausliikkeestä, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tiukka kulukuri näkyy nyt positiivisena tuloksena. Yhtenäiskoulun rakentaminen tuo vielä lisää velkaa, mutta säästää toisaalta kuluja valmistumisen jälkeen.

Huolestuttavaa on kunnan väkimäärän jatkuva lasku. Tarkastuslautakunnan mukaan erityisesti julkisten liikenneyhteyksien ja työpaikkaomavaraisuuden heikkous vaikuttavat poismuuttoon. Verotukseen tarkastuslautakunta ei suosittele sen paremmin alennuksia kuin korotuksiakaan.

Tarkastuslautakunnan ehdotuksesta Urjalan kunnalle tehty kuntastrategia sai valtuuston hyväksynnän. Urjalan kunnan visio vuoteen 2022 mennessä kulkee sloganilla ”Koti Pohjantähden alla”. Kunta luo strategian mukaisesti edellytykset hyvinvoivaan ja viihtyisään elämiseen. Yhteistyössä kunta edistää työnteon ja yrittämisen edellytyksiä Urjalassa. Vetovoimaa kunta pyrkii saamaan markkinoinnilla ja elinympäristön viihtyisyydellä.

Hyvinvointikertomuksen raportti vuosilta 2014 – 2015 ja tämän vuoden suunnitelma hyvinvoinnin edistämiseksi saivat niin ikään valtuuston hyväksynnän. Hyvinvointiraportissa todetaan, että väestö ikääntyy jatkuvasti, ja lapsiperheitä on Urjalassa keskimääräistä vähemmän. Tämän vuoden tavoitteena on kansansairauksien ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy. Terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat avainasemassa sairauksien ehkäisemisessä. Syrjäytymistä Urjala pyrkii vähentämään mahdollisimman varhain annetulla tuella kaikissa ikäryhmissä. FL