Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Humppila palkkasi kaikki nuoret

Humppila päätti palkata kaikki kunnalta töitä hakeneet 14–17-vuotiaat nuoret kesätöihin tänä vuonna. Hakijoita oli tuplasti edellisvuoteen verrattuna.

Kesän mittaan Humppilassa työskentelee eri alojen töissä nyt yhteensä 50 nuorta, enemmän kuin koskaan ennen.

– On todella hienoa, että pystyimme ottamaan kaikki halukkaat. Jos vain on innokas tekemään töitä, on hyvä, jos kunta niitä pystyy tarjoamaan, vt. kunnanjohtaja Maarit Sihvonen iloitsee.

Jokainen töitä hakenut sai merkitä työpaikkatoiveen eri vaihtoehdoista. Kaikkia toiveita ei pystytty toteuttamaan.

– Päiväkotiin oli niin suuri määrä hakijoita, että emme voineet kaikkia sinne ottaa. Kaikilla ei ollut myöskään toiveita, joten ripottelimme heitä tasaisesti joka puolelle, Sihvonen sanoo.

Osalla nuorista työpaikkatoiveen taustalla oli konkreettinen syy, toisilla päätös syntyi enemmän mielikuvien kautta, sillä työpaikka on monelle elämän ensimmäinen.

– Haen tälle alalle opiskelemaan, joten tämä auttaa siinä suhteessa, Niittykujan parakkitiloissa toimivassa päiväkodissa työskennellyt ja viime vuonna niin ikään päiväkodissa töissä ollut Vilena Alho, 16, miettii.

– Tykkään olla lasten kanssa, siksi hain tänne, samassa paikassa työskennellyt Emilia Hyytiäinen, 14, pohtii.

Työntekijöitä Humppilan kunta palkkasi päiväkotien lisäksi lasten kesäleireille, uimakouluihin, keittiöihin, kirjastoon, hallintoon, työpajalle, tekniseen toimeen sekä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymään.

Kesätyöt alkoivat kaikkien osalta ainakin yhden aamun verran pari viikkoa sitten, kun kaikki kunnalle kesän aikana työskentelevät nuoret kokoontuivat yhteen.

– Kävimme läpi, millainen kunta on työnantajana, mitä työntekijöiltä edellytetään sekä työelämän pelisääntöjä. Sen jälkeen osa aloitti heti työnsä, Sihvonen kertoo.

Työt kestävät jokaisen nuoren kohdalla kaksi viikkoa. Osa on tehnyt pestinsä heti kesän alussa, osa tarttuu toimeen vasta myöhemmin. Esimerkiksi teknisen toimen puolella kesätyöntekijöitä otetaan enemmän heti alkukesään tarpeen vuoksi.

– Työntekijöitä on pitkin kesää. Kunnantalolla on esimerkiksi kesän aikana kolme työntekijää, jotka tekevät kahden viikon pätkänsä peräkkäin yksi kerrallaan, Sihvonen sanoo.

Nuori nettoaa kahden viikon työpestistään 250 euroa. Kunnan talousarvioon oli varattu kesätyöntekijöihin 5000 euroa, mutta 50 työntekijän palkkaaminen enemmän kuin tuplasi kulut.

– Uskomme, että se raha tulee takaisin. Nuoret oppivat tekemään töitä, innostuvat opiskelemaan jotain hyvää alaa. Ei raha mene hukkaan, kun panostaa nuoriin ja heidän työntekoonsa.

Kesätyöläisten palkkaamiseen ollaan Sihvosen mukaan tyytyväisiä joka saralla.

– Mitä olen kysellyt, niin työpaikoilla on oltu tyytyväisiä. Nuorista on ollut apua, osa heistä on hyvinkin reippaita. Olen myös tavannut nuoria, he ovat tykänneet työtehtävistään ja saaneet monipuolisia tehtäviä, Sihvonen sanoo.

– On ollut tosi kivaa työtä, kirjastolla työskennellyt Emmi Rikkonen, 14, vahvistaa.

– Mukavaa on ollut, saanut tehdä monenlaista, Alho sanoo.

Myös Sihvonen on tyytyväinen.

– Parempi että nuoret ovat töissä kuin makaavat kotona. Kesä on lähtenyt todella hienosti käyntiin. FL