Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rauhaniemi juhlii Simpauttajalla

Kesäteatteriesitysten tarjonta käynnistyi Tammelan Pyhäjärveen pistävän Rauhaniemen nokassa 50 vuotta sitten. Juhlakauttaan näyttämö viettää Heikki Turusen kirjaan pohjautuvan Simpauttajan merkeissä.

-Väkevä kansannäytelmä, josta pyrimme saamaan aikaan väkevää kansankuvausta, tiivistää ohjaaja Mika Kujala merkkivuotisnäytelmän lähtökohdat.

Samalla tiivistyy paljon ja olennaista Rauhaniemen kesäteatterin taakseen jättämästä taipaleesta.

Historian läsnäoloa juhlakaudessa henkii myös Mika Kujalan summaus, jonka mukaan Turusen tekstin huumori syventää hurtissa värikkyydessään näytelmähenkilöiden moniulotteisuutta.

-Yhtäältä Simpauttaja on veijaritarina ja toisaalta nuoren miehen kasvutarina, joka pitää sisällään myös traagisen alavireen, hän toteaa.

Simpauttajaa voi luonnehtia Mika Kujalalle myös omakohtaisesti merkitykseltään ainutlaatuiseksi kokemukseksi ja nimenomaan Rauhaniemen kesäteatteriin yhdistyneenä. Elettiin vuotta 1980, kun hän tuli otti ensikosketuksensa näyttämötaiteeseen paikkana Rauhaniemen nokka. Roolina oli tuolloin Simpauttajan Otto Ryynänen.

-Siitä iski kipinä, josta tämä kaikki sai minun kohdallani alkunsa.

Nyt Kujala käytti tilaisuutta hyväkseen ja teki paluun juurilleen tarttumalla Simpauttajaan, kun pääsi valitsemaan näyttämölle 50-vuotiskappaleen. Uusien kasvojen ohella hän toteaa näyttelijäkaartiin kuuluvan tekijöitä jotka tulivat tutuiksi 36 vuotta sitten, kun Simpauttaja oli ensimmäisen ja edellisen kerran Rauhaniemen kesäteatterin ohjelmassa.

– Nyt nämä veteraanit nähdään tosin sattuneesta syystä eri rooleissa kuin silloin, mutta hyvä poppoo tässä on taas kasassa kuten Rauhaniemessä muulloinkin, Mika Kujala huomauttaa.

Juhlakaudella näytelmän nimiosassa nähtävä Jarmo Jaffa Palomäki pitää Simpauttajaa omalla tavallaan ristiriitaisena hahmona, jonka kaikkia ominaisuuksia hän ei pysty tuntemaan omikseen.

– Koko mieshän on yksi Jumalan harmi, mutta samalla helvetin hyvä työmies. Onhan tämä silti kuitenkin rooli, josta yksikään suomalainen harrastajanäyttelijä ei voi kieltäytyä, kun siihen tilaisuutta tarjotaan, Palomäki määrittelee.

Simpauttaja saa ensi-iltansa Rauhaniemen kesäteatterissa 26.6. kello 16. Näytännöt jatkuvat 10.7. asti. Näytelmä esitetään myös Hakkapeliittapäivien aikaan 6.8. ja 7.8.