Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhemmat peräävät lisäselvitystä

-Kyse on aina rahasta, tuhahtaa perheenäiti Jaana Laurila.

Häntä hämmästyttää Forssan kaupungin päätös aloittaa peruskoulujen palveluverkon suunnittelu ennen, kuin verkon vaikutuksia on arvioitu lapsiin.

-Paljon puhutaan seinistä, neliöistä, rahasta ja veroista, mutta samaan aikaan lasten etu jää huomiotta, vaikka kyse on juuri heistä. Laurilan mielestä lyhyt ja turvallinen koulumatka sekä pienet luokkakoot ovat ainakin alakouluikäisten lasten edun mukaisia.

Nyt kaupunki on ottamassa yhden askeleen poispäin tällaisesta lapsiystävällisestä kouluverkosta keskittämällä koulut isoihin yksiköihin. Forssan kaupunginvaltuusto päätti aloittaa selvityksen, jossa Forssaan muodostetaan neljän peruskoulun verkko. Käytännössä keskusta-alueelle jää suunnitelmassa vain Keskuskoulu, Talsoila ja uusi monitoimikeskus. Heikan ja Vieremän koulujen kohtaloista ei ole juuri käyty keskustelua, mutta suunnitelmasta voi ymmärtää, että ne suljetaan.

Juuri näiden kahden koulun sulkemista vanhemmat vastustavat.

-Koulumatka pitenee ja muuttuu turvattomaksi. Monen Heikan koululaisen täytyy ylittää ainakin pari vaarallista tietä, jos heidät siirretään Keskuskouluun, Laurila sanoo. Laurila kokee pelkoa lasten puolesta, jotka joutuisivat jo ykkösluokkalaisina kulkemaan reilun parin kilometrin matkan jalan isojen teiden varrella. Vanhemmat ovat ainakin Laurilan perheessä jo lähteneet töihin siinä vaiheessa, kun lapset lähtevät kouluun, joten saattajaa ei ole. Koulukyytiinkään ei ole edes nuorimmilla oikeutta, jos matka ei ylitä kolmea kilometriä ja julkinen liikenne puuttuu.

-Ymmärrän kyllä, että sellaisia kyläkouluja suljetaan, joissa ei ole kuin parikymmentä oppilasta ja määrä tippuu. Kuitenkin esimerkiksi Heikassa on runsaasti oppilaita ja koulu on suhteellisen hyvässä kunnossa.

Kuntalaisaloitteen tehneet vanhemmat ovat huolissaan siitäkin, että jos Keskuskoulu suljetaan vuonna 2020, kuten suunnitelmassa ennakoidaan, koulut keskittyvät vain Forssan toiselle laidalle. Laurila uskoo , että kaupungin tavoitteena on vain säästää rahaa. Säästötoimet se tekee karsimalla opettajia ja muodostamalla yhä isompia luokkia. Isoissa yksiköissä koulukiusaamistapaukset jäävät helposti opettajilta piiloon. On tehty tutkimuksia siitäkin, että koulujen yhdistäminen vie nuoria jopa psykiatriseen hoitoon.

-Koulujen keskittäminen suuriin yksiköihin ei ole ainakaan lapsen edun mukaista, Laurila sanoo.

Hän huomauttaa, että Forssa on loistava paikka elää ja ajatus lapsiystävällisestä kaupungista on hyvä. Hän kuitenkin toivoo, että lapsia koskevassa päätöksenteossa otettaisiin huomioon lasten etu.

Laurila on ollut asiasta yhteydessä Forssan kaupunkiin. Kaupungilta on tullut sähköpostilla vastaus, jossa luvataan lapsivaikutusarvioinnin tekemistä. Laurila toivoo palveluverkon kohdalla avointa suunnitteluprosessia. Hänen mielestään palveluverkon eri vaihtoehdoista olisi pitänyt käydä keskustelua vanhempien kanssa jo aikaa sitten. Sen sijaan kaupunki päätti itsenäisesti viedä eteenpäin vaihtoehtoa neljä kaikkien muiden vaihtoehtojen joukosta.

Kukaan ei ole kunnolla edes selvittänyt, mitä kohta neljä tarkoittaa.

-Olen nähnyt sellaisen kuvan, johon on piirretty ympyröitä, joissa on kolmen kilometrin säde. Kuvan perusteella kaupunki yrittää vakuuttaa, etteivät koulumatkat kasva liian pitkiksi. Kyse ei kuitenkaan ole vain matkan pituudesta, vaan paljon laajemmasta kokonaisuudesta, Laurila sanoo. Hän odottaa, että tulevaisuudessa kaupunki selvittää kokonaisvaikutukset kunnolla ja tiedottaa jatkosta paremmin. FL Palveluverkko Kaupunginvaltuusto päätti ottaa talousarvioon 170000 euron määrärahan palveluverkkoselvityksen aloittamiseksi.Suunnitelmassa Forssan keskustaan jäisi aluksi kolme peruskoulua, mutta myöhemmin myös Keskuskoulu voitaisiin lakkauttaa.Keskustaan rakennettaisiin uusi monitoimikeskus, johon tulisi perusopetuksen lisäksi päiväkoteja ja keskuskeittiö.Suunnitelmasta selviää, että Forssaan muodostetaan koulupareja: Vieremä ja Talsoila, Heikka ja Keskuskoulu sekä Kuhala ja Tölö.Todennäköisesti pareista toinen koulu suljetaan. Vain Kuhala ja Tölö korvataan uudella monitoimikeskuksella.