Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väyryseltä puuttuu vielä tuhat korttia

Europarlamentaarikko Paavo Väyryseltä (kesk.) puuttuu vielä noin tuhat kannattajakorttia, jotta hän saa perustamansa Kansalaispuolueen puoluerekisteriin.

Väyrynen ei lähde ennakoimaan, missä vaiheessa kortit ovat kasassa.

Kansalaispuolueen ohjelmatyö on parhaillaan menossa.

– Tarkoitus ei ole luoda kovin yksityiskohtaista ohjelmaa vaan keskittyä suuriin kysymyksiin, jotka näkyvät säännöissä ja kotisivuilla, Väyrynen kertoo.

Ohjelmallisista asioista keskustelee kahdeksan asiantuntijajäsentä.

Kansalaispuolue toimii samanmielisten ihmisten kansalaisjärjestönä ja verkostona riippumatta siitä, missä puolueessa he vaikuttavat. Keskustan ja Kansalaispuolueen välillä vallitsee tällä hetkellä linnarauha.

Keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen kertoo sopineensa äskettäin keskustan kanssa ”rauhanomaisesta rinnakkaiselosta”.

Hän on käynyt keskusteluja keskustan uuden puoluesihteeri Jouni Ovaskan ja lyhyesti myös puheenjohtaja Juha Sipilän kanssa Kultaranta-keskustelujen yhteydessä.

Väyrynen kannustaa kannattajiaan jatkamaan toimintaa keskustassa tai muissa puolueissa.

Hänen mukaansa on muiden puolueiden asia ottaa sääntöjensä valossa kantaa siihen, miten suhtautuvat jäseniinsä, jotka kannattavat tai ovat mukana Kansalaispuolueen toiminnassa.

Puolueen saama vastaanotto on Väyrysen mukaan ollut hämmentynyt.

– Monet eivät ymmärrä ideaa. Tämä ei ole tavanomaisessa mielessä poliittinen puolue, sillä se ei edellytä luopumista omasta puolueesta, Väyrynen kertoo.

Siksi mukana voi Väyrysen mukaan olla esimerkiksi ihmisiä, jotka kannattavat eroamista euroalueesta.

Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä euroalueesta on parhaillaan perustuslakivaliokunnassa, joka laatii siitä mietinnön.

– Mikään puolue ei aja eroamista euroalueesta, joten Kansalaispuolue yhdistää nämä ihmiset, Väyrynen sanoo. Valinnan paikka on siinä vaiheessa, kun puolue asettaa ehdokkaita vaaleissa.

– Eduskuntavaaleissa pitää valita, silloin ei voi kuulua kuin yhteen eduskuntaryhmään tai yhteen vaalilistaan, Väyrynen selventää.

Itse hän aikoo asettua ehdolle Kansalaispuolueen listoilla eduskuntavaaleissa.

Montako ehdokasta puolue asettaa?

– Vaalit ovat kolmen vuoden päästä. Siitä on ennenaikaista puhua, hän toteaa.

Kansalaispuolueen kantavia teemoja ovat Suomen itsenäisyys, puolueettomuus, maahanmuuttokysymykset, aluepolitiikka ja kestävä kehitys. LM