Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brexitin ei uskota heilauttelevan Forssassa

Forssan seutu

Ison-Britannian Brexit-kansanäänestyksellä ja mahdollisella EU-erolla on vain pieniä vaikutuksia Forssan seudun yrityksiin, arvioivat Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen yritysasiamies Antti Aaltonen sekä moni alueen vientiyrityksen johtaja.

Aaltosen arvion mukaan Forssan alueella on kymmenestä viiteentoista yritystä, joilla on vientiä Isoon-Britanniaan. Eniten alueelta viedään Britteihin koneita ja laitteiden osia. Koko Suomen viennistä noin viisi prosenttia menee Isoon-Britanniaan.

Myös monella Forssan alueen yrityksellä Ison-Britannian osuus ulkomaanviennistä on vain muutaman prosentin luokkaa. Suurimmat ongelmat niin forssalaisille kuin muillekin suomalaisille yrityksille Aaltosen mukaan tulisi, jos Brexitin myötä sekoittunut taloustilanne leviäisi ja sotkisi siten vientiä myös muihin maihin.

– Isoin huoli mielestäni on se, mitä muuta tilanteesta seuraa, eli tuleeko ketjureaktioita ja kuinka pitkälle EU:n yhteistyö murenee. Olemme vientiyritys, joten tilanteemme on sitä parempi, mitä avoimemmat markkinat ovat, Forssassa suojavarusteita valmistavan C.P.E. Productionin toimitusjohtaja Harri Kolu sanoo.

– Välilliset seuraukset ovat kaikkein pahimmat. Niistä kärsisivät kaikki kansalaisetkin, somerolaisen Laukamo oy:n toimitusjohtaja Esko Lammervo toteaa.

Jos taloustilanne sukeltaa pitkän aikaa ja laajalla alueella, investointihalukkuus laskisi myös suomalaisyritysten asiakkaiden joukossa niin Isossa-Britanniassa kuin muuallakin.

– Se vaikuttaisi alueemme yrityksiin selvästi. Yrityksemme vievät ulkomaille eniten koneita, laitteita ja rakennustuotteita, minkä vuoksi ne ovat riippuvaisia investoinneista. On tietysti vaikea arvioida, käykö niin, mutta se olisi pahin skenaario, Aaltonen sanoo.

C.P.E. Productionilla vienti Isoon-Britanniaan on turvattu ainakin toistaiseksi. Yritys on Britannian poliisin mellakkavarusteiden suurin toimittaja. Sopimusta on voimassa vielä kahden vuoden ajan.

– Vielä mahdollisen eron vaikutukset eivät ole näkyneet meillä, vaikutuksia voi olla, kun nykyinen sopimuksemme loppuu, Kolu arvioi.

Punta on heikentynyt suhteessa euroon selvästi Brexit-äänestyksen jälkeen. Punnan huono kurssi auttaa britannialaisia yrityksiä kilpailussa ulkomaalaisia toimijoita vastaan.

– Jos punta pysyy heikkona, sitä kautta vienti voi heikentyä, koska britannialaisilla yrityksillä on ostovoimaa tähän suuntaan vähemmän, Aaltonen toteaa.

– Kahden vuoden päästä seuraavan tarjouspyynnön kohdalla paikallinen toimija voi olla kilpailukykyisempi ja paremmassa asemassa kuin aiemmin, Kolu toteaa.

Punnan huono kurssi ei näy suurimmassa osassa suomalaisia vientiyrityksiä ainakaan heti. Brittiyritysten ostopäätökset ja myyntisopimukset on tehty jo ennen punnan sukeltamista.

– Välittömästi merkitystä on vain sillä, onko kauppa tehty euro- vai puntakauppana.

Jos kauppa on tehty eurokauppana, viime aikojen valuuttavaihteluilla ei ole merkitystä lyhyellä aikataululla. Puntakauppana tehdyissä kaupoissa punnan arvon lasku vaikuttaa heti, kun puntia vaihdetaan euroihin.

Suurin osa Forssan seudun yrityksistä, kuten C.P.E. Production, on tehnyt kauppansa eurokauppoina.

– Pääsääntöisesti myymme eurolla, joten heilahtelu ei meillä näy. Meillä menee suurin osa kaupoista asiakasyritysten kautta, silloin mukana on aina euro, Laukamo oy:n Lammervo sanoo. Vientiä etenkin Saksaan Forssan Seudun Kehittämiskeskus teki selvityksen Forssan alueen kansainvälisistä yrityksistä vuonna 2015.Selvitystä varten haastateltiin 26 seutukunnan yritystä.Selvitykseen osallistuneista yrityksistä Isoon-Britanniaan vei alueelta tuotteitaan tai palvelujaan yhteensä 4 yritystä.Suurin vientimaa oli Saksa, johon vientiä oli 11 yrityksellä. Viroon vientiä oli 8 yrityksellä, Ruotsiin 7 yrityksellä ja Venäjälle sekä Yhdysvaltoihin 4 yrityksellä.Yritykset ennustivat, että vuonna 2019 tärkein vientimaa olisi edelleen Saksa 10 yrityksellä. Viroon, Venäjälle ja Ruotsiin ennusti olevan vientiä 7 yrityksellä.Isoon-Britanniaan ennusti vievänsä tuotteita tai palvelujaan yksi enemmän kuin vuonna 2015, yhteensä 5 maata, kuten myös Yhdysvaltoihin.Lähde: Forssan Seudun Kehittämiskeskus