Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällainen olisi sote-palveluiden yhteisyritys

Tältä se näyttäisi:

Palvelut Forssan sairaalassa säilyisivät nykyisellään. Ne tuottaisi yksityinen yhteisyritys, jonka henkilökunta olisi siirtynyt suoraan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä yrityksen palkkalistoille nykyisillä työehdoilla ja eduilla.

Yhteisyrityksen tilaajana toimisi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky). Se järjestäisi omana palvelunaan virkamiestyönä toteutettavat palvelut, kuten toimeentulotuen päätökset ja lastensuojelun.

Hykyn osuus yhteisyrityksestä olisi 49 prosenttia. Loput 51 prosenttia omistaisi yksityinen firma.

Yhteisyrityksen ylintä päätösvaltaa käyttäisi hallitus. Se koostuisi esimerkiksi kuudesta jäsenestä. Jäsenistä kolme olisi kuntien jäseniä ja kolme yrityksen jäseniä. Päätösvalta olisi siis jakautunut tasan, vaikka omistus ei olisikaan.

Tämä on ihannetilanne, jonka toteutumista toivotaan kaikissa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kunnissa.

Tällaisen mallin uskotaan pelastavan Forssan sairaalan palvelut, myös yöpäivystyksen ja leikkaukset, jotka ovat lopettamisuhan alla.

Malliin liittyy kuitenkin yksi iso ongelma.

Yhteisyrityksen säilyminen on taattu vain vuoteen 2019 asti.

Kun valtakunnallinen sote-uudistus astuu voimaan, kaikki sote-palvelut siirtyvät kunnilta maakunnille.

Yhteisyrityksen osalta muutos saattaa tarkoittaa sitä, että maakunnan edustajat syrjäyttävät kuntien edustajat yhteisyrityksen hallituksessa. Uusi omistaja punnitsee uudelleen, kannattaako yhteisyritys säilyttää ja missä muodossa vai pitäisikö se ajaa alas.

Maakuntaa edustava Oma Hämeen projektipäällikkö Jukka Lindberg pitää varmana tietona sitä, että kuntien osakkeet siirtyvät maakunnalle korvauksetta vuonna 2019. Hän on saanut asiasta varmistuksen moneen kertaan ministeriöstä ja lukuisilta juristeilta.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtaja Juha Heino ei tähän usko. Hänen mukaansa yhteisyritys on osakeyhtiölain alaista toimintaa, eikä valtio voi kajota sen omistukseen.

Varmuus asiaan tulee vasta syksyllä.

Silloin valtakunnalliset asetukset lyödään lukkoon, ja Forssan seudulla voidaan realistisesti arvioida, kannattaako yhteisyritys perustaa. Heino arvioi, että viimeistään marraskuussa yhteisyrityksen tulevaisuudesta tehdään jokin päätös.

Mikä sitten olisi vaihtoehto yhteisyritykselle?

Jos mitään ei tehdä, on todennäköistä, että Forssan sairaalan yöpäivystys ja leikkauspalvelut ajetaan alas vuoden 2017 alussa tai parin vuoden siirtymäajalla. Kymmeniä työntekijöitä irtisanotaan.

Forssan seudun asukkaat hakevat leikkauspalvelut Hämeenlinnasta tai uusilta yksityisiltä toimijoilta, joille tulee oiva markkinarako Forssassa sote-uudistuksen jälkeen.

Forssan sairaalan kirurginen vuodeosasto jää todennäköisesti vajaakäytölle, jos leikkaukset lopetetaan. Osasto saatetaan sulkea ja irtisanomisia tulee lisää.

Kirurgian hallitsevat lääkärit siirtyisivät todennäköisesti omasta tahdostaan sellaisiin työpaikkoihin, joissa he pääsevät toteuttamaan osaamistaan. Henkilöstöön tulisi siis isoja muutoksia.

Pahimmassa skenaariossa Forssan sairaala näivettyisi pikkuhiljaa.

Se olisi Hykyn yhtymäjohtaja Juha Heinon mielestä jopa todennäköistä.

Hän ei usko, että Forssan sairaalasta tulisi kuntouttava sairaala, kuten joissakin keskusteluissa on esitetty.

-Se on silmänlumetta, Heino kommentoi.

Forssan sairaalan näivettyminen ei välttämättä tarkoittaisi asiakkaan kannalta pelkästään huonoa. Forssan asukkaille tulisi sote-uudistuksen jälkeen aiempaa kattavampi tarjonta yksityisiä lääkäripalveluita. Markkinat yksityisille toimijoille olisivat erityisen hyvät, jos julkisissa palveluissa on aukkoja.

-Minuun on ottanut yhteyttä tähän mennessä kaksi yksityistä toimijaa, jotka ovat esittäneet kiinnostuksensa perustaa terveysalan yritys Forssan seudulle, yhtymäjohtaja sanoo.

Heinon mukaan yhteisyrityshanketta on vietävä eteenpäin ripeällä aikataululla. Hykyn tulkinnan mukaan yhteisyritystä ei voi perustaa enää valtion antamalla siirtymäajalla. Päätös yhteisyrityksestä pitää olla siis lukkoon lyöty ennen vuotta 2017.

Oma Hämeen projektipäällikkö Jukka Lindberg sen sijaan toppuuttelee. Hänen mielestään päätös yhteisyrityksestä pitäisi tehdä rauhassa harkiten ja yhteistyössä maakunnan kanssa.

-Hätäillen tulee tehtyä virheitä. FL