Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätevesilaki hämmentää edelleen

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) jätevesineuvojan Laura Huhtalan pöydän ääressä Humppilan kirjastossa riitti perjantaina väkeä jonoksi asti.

Huhtala nimittäin kertoi tiedonjanoisille haja-asutusalueiden kiinteistöjen jätevesienkäsittelyn tämänhetkisestä tilanteesta.

Helsinkiläiset Reijo ja Leena Heino tulivat kuulemaan Huhtalan neuvoja yhdessä mökkinaapurinsa kirkkonummelaisen Helena Ruotsalan kanssa.

Huhtala tutki Heinojen papereita ja totesi, että järjestelmällä alkaa olla jo ikää.

-Mutta tämä näyttää ihan asianmukaiselta järjestelmältä, Huhtala sanoi tutkittuaan papereita tarkemmin.

Heinojen jätevedet kulkevat putkia pitkin sakokaivoon ja siitä nestemäinen jäte kulkee 110 millistä putkistoa pitkin imeytyskentän läpi.

Huhtala kehotti Heinoja pitämään imeytysputkia silmällä, ettei vesi jää seisomaan järjestelmään.

-Kukas sinne kaivoon menee tarkistamaan, että kaikki on kunnossa, Heino vitsaili.

Moni Huhtalan puheille tulleista oli mökkiläisiä. He halusivat tarkistaa, missä vaiheessa lakiteksti tällä hetkellä on.

-Laki on sekava, vaikka lakiin onkin odotettavissa lievennyksiä, Huhtala totesi.

Hän lisäsi, että ainoa, joka on pysynyt ennallaan, on järjestelmävaatimukset. Puhdistusvaatimukset ja aikarajat vain muuttuvat vähän väliä.

-Kannattaisi ajatella asiaa kiinteistönhoitona. Parempi hoitaa jätevesijärjestelmä kuntoon kuin antaa tilanteen mennä siihen, että vesi seisoo kaivolla, Huhtala vinkkasi.

Jätevedenpuhdistamoiden kehittymisen ja maatalouden ympäristönormien tiukentamisen myötä vedenlaatu on parantunut merkittävästi monilla reittivesillä.

Rehevöitymistä tapahtuu kuitenkin edelleen pienemmillä järvillä ja isojenkin järvien lahtialueilla. Syy siihen löytyy pitkälti maataloudesta ja kiinteistöjen asumajätevesistä. Monen pienen järven rehevöityminen voitaisiin pysäyttää pelkästään kiinteistöjen jätevesijärjestelmien kuntoon laittamisella.

Toinen tärkeä syy jätevesien käsittelylle on pohjavesi. Likaiset jätevedet vaarantavat juomaveden puhtauden. KVVY:n tutkimista kaivovesistä noin kolmasosasta löydetään ulosteperäisiä bakteereita.

Heinot ostivat mökin vuonna 1989. Silloin mökistä oli valmiina vain runko, vesikatto ja hormi.

-Teimme heti vesivessan, koska tyttäremme ei suostunut menemään riu’ulle tai ulkohuussiin.

Mökki ei ole järven rannalla, joten ranta- tai pohjavesialueita koskevat vaatimukset eivät koske heitä.

Heino kertoi, että putkimies ehdotti, että he järjestäisivät naapureiden kanssa yhteiskaivon. Heino ei innostunut asiasta. Eivätkä naapuritkaan.

-Jotkut käyvät mökillään vain kerran vuodessa ja toisilla on kuivakäymälä.

Huhtalan mukaan kuivakäymälä onkin mökille hyvä vaihtoehto.

-Mutta vaikka olisi kuivakäymälä, niin jos mökillä on esimerkiksi pesukone, niin silloin puhdistusjärjestelmä täytyy olla, Huhtala summaa. FL

Seuraavaksi KVVY:n jätevesineuvotakiertue pysähtyy Jokioisten kirjastolla maanantaina kello 11-14.

Rantamökeillä ja pohjavesialueilla tarkkana Hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesityksen lievennyksistä haja-asutusalueen jätevesiä koskevaan sääntelyyn.Lakiehdotuksen mukaan vain vesistöjen tai pohjavesialueella olevien kiinteistöjen pitää saada jätevesijärjestelmänsä kuntoon runsaan kolmen vuoden aikana, viimeistään vuoden 2019 lokakuussa.Kunnan toimivaltainen viranomainen voisi edelleen myöntää kiinteistökohtaisen poikkeuksen määräajan noudattamisesta.Jos kiinteistöltä on matkaa vesistöön yli sata metriä eikä se ole pohjavesialueella, niin kiinteistöjen pitää kunnostaa jätevesijärjestelmänsä joidenkin tiettyjen remonttien yhteydessä.Sellaisia remontteja olisivat muun muassa vesikäymälän rakentaminen tai talousjätevesijärjestelmän uusiminen.Haja-asutusalueilla sijaitsevien kiinteistöjen järjestelmää ei tarvitse uusia, jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä.Samoin kunnostusta ei tarvita, jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon tai toiminnalla on tarvittava ympäristölupa, tai kiinteistöllä on jo säännökset täyttävä jätevesijärjestelmä.