Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän yritystarinaa, yksi yllätysvoitto

Forssan seudun yrittäjät kävivät maanantaina Forssan yläkouluilla ja lyseossa kertomassa omasta yrittäjyydestään ja yrityksistään.

Yhdeksäsluokkalaisille ja lyseon yrittäjyyskurssilaisille suunnatuilla luennoilla kerrottiin kunkin puhujan omasta polusta yrittäjäksi. Luennoilla yritettiin myös rohkaista nuoria yrittäjyyteen sekä kerrottiin yleisiä tietoja siitä, millaista yrityselämä käytännössä on ja mitä se vaatii.

5.9. on valtakunnallinen yrittäjäpäivä. Forssan Yrittäjät kertovatkin haluavansa päivän avulla nostaa yrittäjyyden jalustalle. Yrittäjien iltatapahtuma pidettiin Hämeen ammattikorkeakoulun isossa auditoriossa. Puhujana oli Suomen menestyneimmän verkkokaupan, Varustelekan, perustaja Valtteri Lindholm.

Iltatapahtumassa julkistettiin myös Forssan yrittäjäpatsaan suunnittelukilpailun voittaja. Kilpailu julistettiin maaliskuussa ja kilpailuaikaa oli huhtikuun lopulle.

Kilpailuun saapuneista noin kymmenestä työstä voittaja oli selvä jo ensimmäisessä arvostelupalaverissa, kertoo Forssan Yrittäjien Johanna Talikainen.

-Teimme saman tien päätöksen. Se oli selkeästi kaikkien mielestä paras työ. Saimme paljon hyviä ja monipuolisia ehdotuksia, mutta toteutuskin ratkaisi.

Kestävyysjuoksija Janica Mäkelän voittajatyö ”Forssalaisen yrittäjyyden siluetti” oli työryhmän mielestä suunnitelmista toteuttamiskelpoisin. Lisäksi perustelut tekivät vaikutuksen.

Suunnittelutyö toi voittajalle 1000 euron stipendin. Sen sekä patsaan valmistuskulut maksavat Forssan seudun yrittäjäyhdistykset. Johanna Talikainen kuvailee valintaperusteita.

-Se, mitä työ viesti paikallisuudesta ja forssalaisuudesta, otti kantaa yrittäjyyteen. Idea, miten työ toteutetaan ja miten se näkyy ympäristöön, oli ainutlaatuinen, erikoinen ja hauska.

Yrittäjät ovat voittajatyön suhteen salaperäisiä. Talikainen suostuu kertomaan vain, että patsas tehdään metallista eikä vaadi suuria perustamistöitä. Patsas julkistetaan vasta 27.11. Forssan joulunavauksessa.

Janica Mäkelä kuvailee liikenteenjakajaan kohoavaa teostaan:

-Forssalaista yrittäjyyttä ei voi kaikkine ulottuvuuksineen kuvata yhdellä patsaalla. Siitä voidaan parhaimmillaankin esittää vain siluetti. Liikenneympyrä johdatti ajatukset ympyränmuotoiseen teokseen. Yrittäjäperheen lapsena Mäkelä on pohtinut yrittäjyyttä itsekin, mutta vasta puolitosissaan. Tällä hetkellä hän on keskittynyt suomen kielen opintoihin Turun yliopistossa. Tavoitteena on äidinkielenopettajan ammatti.

-Opintoja on vielä vuosi jäljellä. Gradu on käytännössä valmis.

Kuullessaan kilpailun voitosta Mäkelä oli jo valmiiksi yllättynyt.

-Pari päivää ennen tietoa tästä voitosta olin saanut tiedon pääsystäni Suomi–Ruotsi-maaotteluun.

Maaottelusta juuri palannut kestävyysjuoksija kertoo osallistumisestaan suunnittelukilpailuun.

-Isä lähetti minulle linkin tästä kilpailusta. Eräänä iltana sitten piirtelin suunnitelman paperille.

Mäkelä lähetti kisaan mallikuvan teoksesta, valmistussuunnitelman ja perustelut, jossa kerrottiin, mitä teos symboloi. Aiempaa suunnittelukokemusta hänellä ei ole. -Lapsena halusin kyllä arkkitehdiksi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein jotain tällaista. FL